Rolniczy handel detaliczny
ROLNICZY HANDEL DETALICZNY
Z dniem 1 stycznia 2017r. weszły
w życie przepisy Ustawy z dnia 16 listopada 2016r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (Dz. U. z 2016r. poz. 1961), która wprowadziła definicję rolniczego handlu detalicznego.
Rolniczy handel detaliczny to handel detaliczny w rozumieniu art. 3 ust. 7 rozporządzenia nr 178/2002, polegający na zbywaniu konsumentowi finalnemu, o którym mowa w art. 3 ust. 18 rozporządzenia nr 178/2002, żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym.
Oznacza to, że podmioty działające w ramach „rolniczego handlu detalicznego” nie mogą wyprodukowanej w ramach tej działalności żywności sprzedawać na rzecz podmiotów innych niż konsument finalny np. do szkół, restauracji, sklepów oraz do innego rodzaju pośredników.
Ustawa wprowadza również następujący podział kompetencji w nadzorze nad rolniczym handlem detalicznym:
- Państwowa Inspekcja Sanitarna– nad żywnością pochodzenia niezwierzęcego,
- Inspekcja Weterynaryjna – nad żywnością pochodzenia zwierzęcego oraz produktami złożonymi,
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – nad jakością handlową żywności.
W celu dokonania rejestracji rolniczego handlu detalicznego obejmującego wyłącznie produkcję i sprzedaż żywności pochodzenia niezwierzęcego, należy złożyć wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, na co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.
Prowadzenie działalności w ramach RHD musi być zgodne z obowiązującymi przepisami, w tym:
- ustawy z dnia 16 listopada 2016r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (Dz. U. z 2016r. poz. 1961),
- ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2017r. poz. 149 z póź. zm.),
- Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U. z 2016r. poz. 2159),
- Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego i powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. UE L Nr 31, str. 1 z późn, zm.),
- Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L Nr 139, str. 1 z późn, zm.).
Sprzedaż żywności wytworzonej w ramach RHD następuje wyłącznie :
- w miejscach w których produkty zostały wytworzone,
- w miejscach wyznaczonych do prowadzenia handlu,
W miejscu zbywania żywności pochodzenia roślinnego w ramach rolniczego handlu detalicznego umieszcza się w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta:
1. napis „rolniczy handel detaliczny”;
2. dane obejmujące:
- imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny,
- adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności.
Nowe przepisy wprowadziły dla podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny obowiązek rejestracji we właściwym terenowo organie urzędowej kontroli żywności.
Wzór wniosku określa załącznik nr 2 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2007 r., Nr 106, poz. 730).
Wpis zakładu do rejestru nie podlega opłacie.
Szczegółowe informacje w zakresie rejestracji rolniczego handlu detalicznego można uzyskać w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Przepisy prawne:
- ustawa z dnia 16 listopada 2016r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (Dz. U. z 2016r. poz. 1961),
- ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2017r. poz. 149 z póź. zm.),
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U. z 2016r. poz. 2159).
Materiały
Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznegoWytyczne_GHP_i_GMP_przy_produkcji_żywności_pochodzenia_niezwierzęcego_przez_rolników.pdf 0.50MB