Sekcja Bezpieczeństwa Żywności
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności
Zadania
- Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego w zakładach produkujących żywność,
w miejscach obrotu detalicznego i hurtowego żywnością, zakładach żywienia zbiorowego otwartego ( zakładach gastronomicznych), i zamkniętego, w tym blokach żywienia zakładach oświatowo-wychowawczych, w miejscach produkcji i obrotu materiałami do kontaktu z żywnością oraz produktami kosmetycznymi. - Ocena stanu sanitarnego zakładów produkujących i wprowadzających żywność.
- Ocena dokumentacji ze sprawowania kontroli wewnętrznej w zakładach oraz zapisów świadczących o GHP, GMP i HACCP.
- Dokonywanie oceny sposobu żywienia – zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.
- Opracowywanie decyzji i egzekwowanie wykonania nałożonych obowiązków zgodnie z Kodeksem postepowania administracyjnego.
- Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków w ramach urzędowej kontroli i monitoringu
- Orzeczenia do sprawozdań z przeprowadzonych badań laboratoryjnych w oparciu
o obowiązujące przepisy prawa. - Rozpatrywanie wniosków o podjęcie działań.
- Uczestniczenie w działaniach związanych z obowiązującym w krajach UE systemem wczesnego ostrzegania o produktach niebezpiecznych (RASFF/RAPEX).
- Opracowanie sprawozdań z działalności kontrolnej i stanu sanitarnego nadzorowanych zakładów.
- Współpraca z innymi jednostkami urzędowej kontroli żywności ( IW, PIOR i N, IOŚ).
Osoba prowadząca:
młodszy asystent: Dorota Majzner
młodszy asystent: Aneta Samuel
asystent: Katarzyna Baryluk
starszy asystent: Zdzisława Malec