W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności

Zadania 

  1. Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego w zakładach produkujących żywność,
    w miejscach obrotu detalicznego i hurtowego żywnością, zakładach żywienia zbiorowego otwartego ( zakładach gastronomicznych), i zamkniętego, w tym blokach żywienia zakładach oświatowo-wychowawczych, w miejscach produkcji i obrotu materiałami do kontaktu z żywnością oraz produktami kosmetycznymi.
  2. Ocena stanu sanitarnego zakładów produkujących i wprowadzających żywność.
  3. Ocena dokumentacji ze sprawowania kontroli wewnętrznej w zakładach oraz zapisów świadczących o GHP, GMP i HACCP.
  4. Dokonywanie oceny sposobu żywienia – zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.
  5. Opracowywanie decyzji i egzekwowanie wykonania nałożonych obowiązków zgodnie z Kodeksem postepowania administracyjnego.
  6. Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków w ramach urzędowej kontroli i monitoringu
  7. Orzeczenia do sprawozdań z przeprowadzonych badań laboratoryjnych w oparciu
    o obowiązujące przepisy prawa.
  8. Rozpatrywanie wniosków o podjęcie działań.
  9. Uczestniczenie w działaniach związanych z obowiązującym w krajach UE systemem wczesnego ostrzegania o produktach niebezpiecznych (RASFF/RAPEX).
  10. Opracowanie sprawozdań z działalności kontrolnej i stanu sanitarnego nadzorowanych zakładów.
  11. Współpraca z innymi jednostkami urzędowej kontroli żywności ( IW, PIOR i N, IOŚ).

 

Osoba prowadząca:

młodszy asystent: Dorota Majzner

młodszy asystent: Aneta Samuel

asystent: Katarzyna Baryluk

starszy asystent: Zdzisława Malec

{"register":{"columns":[]}}