Higiena żywności i żywienia
STANOWISKO PRACY DS. HIGIENY ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
Na stanowisku pracy do spraw Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Strzyżowierealizuje się zadania
w zakresie nadzoru nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunkami żywienia zbiorowego i warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu
z żywnością oraz kosmetykami.
Do zadań należą:
- kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne przy produkcji żywności, obrocie żywnością oraz materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością;
- kontrole warunków transportu żywności;
- pobieranie próbek do badań laboratoryjnych w Zintegrowanym Systemie Badań
w ramach urzędowej kontroli i monitoringu; - zatwierdzanie zakładów produkcji i obrotu żywnością i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz prowadzenie ewidencji (rejestru) wszystkich obiektów żywnościowo-żywieniowych;
- przekazywanie informacji w ramach systemu RASFF i RAPEX;
- współpraca z Inspekcją Weterynaryjną;
- opracowanie ocen i analiz stanu sanitarnego zakładów, danych statystycznych
z działalności oddziału; - przeprowadzanie kontroli interwencyjnych
- dochodzenie przyczyn zatruć pokarmowych, opracowywanie dokumentów, pobieranie próbek podejrzanych o spowodowanie zatrucia.
Materiały
Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładówWniosek-o-wpis-zakladu.doc 0.07MB Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestrów zakładów
Wniosek-o-wpis-i-zatwierdzenie-zakladu.doc 0.06MB Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów
Wniosek-o-zmiane-w-rejestrze.doc 0.06MB Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów
Wniosek-o-wykreslenie-zakladu.doc 0.04MB