W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat skierowany do konsumentów wody wodociągu spółki wodociągowo – eksploatacyjnej w HUCIE GOGOŁOWSKIEJ

KOMUNIKAT

PAŃSTWOWY POWIATOWY
  INSPEKTOR SANITARNY
         w Strzyżowie

PSK.9020.3.11.2.2024.LW                                                                                    Strzyżów, dnia 17.09.2024 r.

Komunikat skierowany do konsumentów wody wodociągu spółki wodociągowo – eksploatacyjnej w HUCIE GOGOŁOWSKIEJ

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Strzyżowie informuje odbiorców wody z wodociągu Spółki Wodociągowo – Eksploatacyjnej w Hucie Gogołowskiej, że woda z sieci wodociągowej pobrana w punkcie poboru: sklep Pani Wiesławy Szymkowicz – zawór nad zlewem, nadaje się warunkowo do spożycia przez ludzi, w tym: picia, utrzymywania higieny jamy ustnej, przygotowywania posiłków i napojów, mycia naczyń kuchennych i sztućców.

W pobranej w ramach wewnętrznej kontroli próbce wody dnia  03.09.2024r. w punkcie poboru: sklep Pani Wiesławy Szymkowicz – zawór nad zlewem, stwierdzono przekroczenie wartości manganu: 117 µg/l oraz mętności: 2,00 NTU. Zgodnie z załącznikiem Nr 1 część C, tabela 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia (Dz. U. 2017r. poz. 2294), dopuszczalna wartość manganu wynosi 50 µg/l, natomiast zalecany zakres mętności do 1,0 NTU.

Wyniki badań wody zawarte zostały w sprawozdaniu nr SB/107569/09/2024 z dnia 09.09.2024r., przeprowadzone przez Laboratorium SGS Polska Sp. z o.o. Laboratorium Środowiskowe, 43-200 Pszczyna, ul. Cieszyńska 52A.

Podstawowym niepożądanym efektem zawartości manganu w wodzie przeznaczonej do spożycia jest jego niekorzystny wpływ na jakość organoleptyczną wody, obejmujący: wzrost barwy wody, przebarwienie pranej odzieży, ceramiki sanitarnej i innych powierzchni, mających wielokrotny lub stały (częsty) kontakt z wodą, wzrost mętności wody, przykry smak wody, wytrącanie się nierozpuszczalnych osadów czarnej barwy w systemie dystrybucji wody.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Strzyżowie na bieżąco prowadzi monitoring jakości wody i o zmianie sytuacji powiadomi odrębnym komunikatem.

Państwowy Powiatowy
  Inspektor Sanitarny
        w Strzyżowie

      Zdzisław Sarna

{"register":{"columns":[]}}