Kampania #Safe2EatEU oraz #Plant Healt4Life
W Polsce już po raz czwarty rozpoczęto kampanię organizowana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności „Wybieraj bezpieczną żywność”, w którą równolegle zaangażowany jest Główny Inspektorat Sanitarny. Zgodnie z zaleceniami promowane będą następujące kampanie:
- #Safe2EatEU https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat
- #PlantHealt4Life https://www.efsa.europa.eu/pl/plh4l
Celem #Safe2EatEU jest zwiększanie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności w Europie. Kampania ma też pomagać w zrozumieniu, jak podejmować świadome decyzje dotyczące tego, jaką żywność kupować, spożywać oraz z jakich produktów spożywczych korzystać w bezpieczny i zdrowy sposób każdego dnia.
Odbiorcy kampanii: mieszkańcy i mieszkanki Europy w wieku od 18 do 55 lat.
Tematy przewodnie kampanii #Safe2EatEU:
- Higiena żywności/prawidłowe obchodzenie się z żywnością.
- Choroby przenoszone przez żywność.
- Suplementy diety.
Przydatne linki i informacje:
- Co znajduje się w naszej żywności
https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/whats-your-food
- Żywność i twoje zdrowie
https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-and-your-health
- Bezpieczne obchodzenie się z Żywnością;
https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/handling-food-safely
- Choroby przenoszone przez Żywność
https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/foodborne-diseases
- Prawidłowe obchodzenie się z żywnością
https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/proper-food-handling
- Etykiety żywności
https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-labels
- Ograniczenie marnotrawienia żywności przez konsumentów
https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/reducing-consumer-food-waste
Źródło: https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat
Kampania #Plant Healt4Life
Kampania zainicjowana przez Europejską Agencję Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Komisję Europejską po raz drugi. W Polsce koordynatorem działań jest Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa (PIORIN). Okres letni- wakacje, urlopy to czas podróży i wędrówek również do miejsc egzotycznych.
Dbając o dobro swoje i środowiska powinniśmy jednak unikać przywożenia roślin i produktów roślinnych z podróży spoza granic Unii Europejskiej. Każda z zagranicznych pamiątek może posłużyć pasażerom na gapę, szkodnikom lub chorobom, które mogą zagrażać zdrowiu roślin uprawnych ogrodowych lub domowych.
Aby chronić nasze rolnictwo i środowisko naturalne pozostaw rośliny i produkty roślinne w miejscach z których pochodzą. Więcej informacji: https://www.efsa.europa.eu/pl/plh4l
Źródło: https://www.efsa.europa.eu/pl/plh4l
Świdnica, dnia 28 sierpnia 2024 r.