Nadzór Bieżący i zapobiegawczy
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia sprawuje bieżący i zapobiegawczy nadzór nad jakością zdrowotną żywności w celu zapewnienia jej bezpieczeństwa, nad warunkami higienicznymi i zdrowotnymi produkcji, transportu, przechowywania, sprzedaży środków spożywczych i przedmiotów użytku oraz nad warunkami żywienia zbiorowego, a także nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu przedmiotami użytku oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
Podejmowane działania zmierzają do osiągnięcia wysokiego poziomu ochrony życia i zdrowia ludzkiego przed czynnikami szkodliwymi. Nadzór ten sprawowany jest poprzez przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności, pobór próbek żywności do badań laboratoryjnych zgodnie z krajowym harmonogramem poboru w ramach Zintegrowanego Systemu Badania Żywności oraz prowadzenie postępowania administracyjno-egzekucyjnego wobec tych, którzy nie przestrzegają warunków higienicznych i zdrowotnych w procesie produkcji oraz wprowadzania do obrotu handlowego żywności. |