W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

7 czerwca - Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

07.06.2021

7 czerwca - Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

W tym roku po raz trzeci 7 czerwca obchodzony jest Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Tematem przewodnim akcji jest „Food safety, everyone’s business” – bezpieczeństwo żywności to sprawa każdego z nas. Ogłoszony po raz pierwszy w 2019 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych, ma na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych działań w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Co roku, na całym świecie odnotowanych jest około 600 milionów przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową. Sposób, w jaki żywność jest produkowana, przechowywana i spożywana, wpływa na bezpieczeństwo naszej żywności. Dostęp do wystarczającej ilości bezpiecznej i pożywnej żywności jest kluczem do podtrzymania życia i promowania dobrego stanu zdrowia.

5 kroków do bezpiecznej żywności

  1. Utrzymuj czystość
  • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania
  • Myj ręce po wyjściu z toalety
  • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności

Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Jednak, część z nich znajdująca się w wodzie, na ciele ludzi i zwierząt może być niebezpieczna i stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie kuchennym.

  1. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
  • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności ,
  • Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży, desek do krojenia
  • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

Surowe mięso czerwone, drób, jaja, owoce morza mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy, które mogą być przeniesione na inną żywność podczas jej niewłaściwego przechowywania i magazynowania.

  1. Gotuj dokładnie
  • Gotuj dokładnie mięso, drób, jaja i owoce morza
  • Zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, ze osiągnęła ona temperaturę 70˚C. Soki z mięsa i drobiu powinny być czyste – nie różowe.
  • Odgrzewaną żywność przed spożyciem odgrzej do temperatury powyżej 70˚C.

Podgrzewanie żywności do temperatury 70˚C pomaga w zabiciu prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów.

  1. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny.
  • Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej poniżej 5˚C)
  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
  • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej. Najbezpieczniej zanurzyć produkt w ciepłej wodzie lub użyć urządzeń grzejnych.

Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej. Przechowywanie w temperaturze poniżej 5˚C lub powyżej 60˚C hamuje wzrost mikroorganizmów.

  1. Używaj bezpiecznej wody i żywności
  • Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia
  • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeżeli jesz je na surowo
  • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna – np. pasteryzowane mleko
  • Używaj tylko bezpiecznej wody

 Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszkodzonej lub spleśniałej żywności.

{"register":{"columns":[]}}