7 czerwca - Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
07.06.2021
W tym roku po raz trzeci 7 czerwca obchodzony jest Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Tematem przewodnim akcji jest „Food safety, everyone’s business” – bezpieczeństwo żywności to sprawa każdego z nas. Ogłoszony po raz pierwszy w 2019 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych, ma na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych działań w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Co roku, na całym świecie odnotowanych jest około 600 milionów przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową. Sposób, w jaki żywność jest produkowana, przechowywana i spożywana, wpływa na bezpieczeństwo naszej żywności. Dostęp do wystarczającej ilości bezpiecznej i pożywnej żywności jest kluczem do podtrzymania życia i promowania dobrego stanu zdrowia.
5 kroków do bezpiecznej żywności
- Utrzymuj czystość
- Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania
- Myj ręce po wyjściu z toalety
- Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności
Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Jednak, część z nich znajdująca się w wodzie, na ciele ludzi i zwierząt może być niebezpieczna i stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie kuchennym.
- Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
- Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności ,
- Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży, desek do krojenia
- Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną
Surowe mięso czerwone, drób, jaja, owoce morza mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy, które mogą być przeniesione na inną żywność podczas jej niewłaściwego przechowywania i magazynowania.
- Gotuj dokładnie
- Gotuj dokładnie mięso, drób, jaja i owoce morza
- Zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, ze osiągnęła ona temperaturę 70˚C. Soki z mięsa i drobiu powinny być czyste – nie różowe.
- Odgrzewaną żywność przed spożyciem odgrzej do temperatury powyżej 70˚C.
Podgrzewanie żywności do temperatury 70˚C pomaga w zabiciu prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów.
- Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
- Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny.
- Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej poniżej 5˚C)
- Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
- Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej. Najbezpieczniej zanurzyć produkt w ciepłej wodzie lub użyć urządzeń grzejnych.
Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej. Przechowywanie w temperaturze poniżej 5˚C lub powyżej 60˚C hamuje wzrost mikroorganizmów.
- Używaj bezpiecznej wody i żywności
- Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia
- Myj owoce i warzywa, szczególnie jeżeli jesz je na surowo
- Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna – np. pasteryzowane mleko
- Używaj tylko bezpiecznej wody
Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszkodzonej lub spleśniałej żywności.