W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Odporność

13.09.2023

Odporność

Odporność – nikt jej nie widział, ale wszyscy o niej słyszeli

Odporność to nic innego, jak zdolność naszego organizmu do obrony przed patogenami, takimi jak wirusy, bakterie, grzyby czy pasożyty. To skomplikowany i bardzo inteligentny mechanizm, którego zadaniem jest zwalczanie wszelkiego typu infekcji.

Rozróżniamy dwa rodzaje odporności: nieswoistą, czyli tę, z którą przychodzimy na świat oraz swoistą, czyli nabytą. O ile na pierwszą nie mamy wpływu, to ta druga w głównej mierze zależy już od nas samych. Budują ją m.in. przeciwciała, które nabywamy podczas kontaktu z czynnikami chorobotwórczymi. Można ją oczywiście wzmacniać szczepieniami ochronnymi, jednak najważniejszy jest styl życia, jaki prowadzimy, a także profilaktyka i otoczenie, w którym żyjemy.

Co na wzmocnienie odporności?

  • Człowiek wyspany, człowiek zdrowy

Nie bez powodu mówi się, że sen to zdrowie. Wypoczęty i wyspany organizm jest w mniejszym stopniu narażony na infekcje. Dorosły człowiek potrzebuje 8 godzin snu i powinno się o to szczególnie zadbać. Podczas zdrowego, głębokiego snu, kiedy nic nas z niego nie wybudza, wzrasta liczba limfocytów. A jak wiadomo, to właśnie one są głównymi strażnikami układu odpornościowego i to one wydzielają przeciwciała!

  • Zdrowa dieta
  • Owoce i warzywa Powinny być bezwzględnie naszym priorytetem. Najbardziej znane antyoksydanty to witamina A, C i E. Obfitują w nie cytrusy, brokuły, jabłka, papryka, pomidory.
  • Jogurty naturalne i kiszonki zawierają naturalne probiotyki, które zasiedlają nasze jelita, a jak wiadomo, są one jedną z barier chroniącą ciało przed zarazkami. W jelitach znajduje się bardzo dużo limfocytów, które stanowią pierwszą linię obrony naszej odporności. Dlatego kwas chlebowy, fermentowany ocet jabłkowy, kiszona kapusta, jogurty naturalne powinny zawsze gościć w naszym jadłospisie. Miliony bakterii probiotycznych zawartych w nich w naturalny sposób dbają o prawidłową florę przewodu pokarmowego.
  • W zdrowym ciele zdrowy duch!

Jeśli chcemy czuć się „zdrowo i silnie”, powinna towarzyszyć nam aktywność fizyczna. I to regularna, a nie od przypadku do przypadku.

Dobrze jest uprawiać sport minimum 3 razy w tygodniu przez 30 minut poprzez aktywność, która podbije nasze tętno, np. bieganie, pływanie, szybsza jazda na rowerze. Podczas ćwiczeń wydzielają się hormony pobudzające układ odpornościowy, a także usuwane są z organizmu toksyny!

  • Soki i herbatki ziołowe
  • Lipa – działa napotnie i moczopędnie, przez co pomaga pozbyć się toksyn z organizmu;
  • Rumianek – działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i dodatkowo jest smaczny;
  • Pokrzywa – działa moczopędnie, regeneruje organizm i wzmacnia odporność;
  • Czystek – ostatnimi laty bardzo modny. Swoje uznanie zdobył dzięki zawartości polifenoli – silnych przeciwutleniaczy zmiatających wolne rodniki. W prowadzonych nad nim badaniach zauważono również, że olejki eteryczne zawarte w jego liściach mają działanie bakteriobójcze;
  • Aloes – w tym przypadku nie wypijemy herbatki, ale sok – najlepiej ten naturalny i stuprocentowy.  Aloes bywa niedoceniony, a jak żaden inny napój oczyszcza organizm i bardzo dobrze wpływa na jelita;
  • Zrezygnuj z używek

Alkohol i papierosy są destrukcją dla Twojego organizmu. Obniżają i wypłukują ilość niezbędnych witamin i mikroelementów, co jest dla układu odpornościowego ogromnym ciosem.

  • Suplementy na poprawę odporności
  • Witamina D korzystnie wpływa na cały nasz organizm. Oprócz wzmacniania układu odpornościowego odpowiedzialna jest również za prawidłowe działanie kości, zębów, mięśni, układu nerwowego. Chroni przed cukrzycą, nadciśnieniem i innymi chorobami sercowo-naczyniowymi. Najnowsze testy wykazały, iż prawidłowy poziom witaminy D zwiększa płodność;
  • Tran – stosowany przez dzieci oraz osoby dorosłe, aby zwiększyć odporność jesienią i zimą. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, D oraz E. Kwasy omega mają działanie przeciwzapalne – pobudzają reakcję odpornościową na walkę z patogenami, wpływają również na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz prace mięśnia sercowego;
  • Selen– wspomaga białka biorące udział w prawidłowej odpowiedzi immunologicznej. Zmniejsza stres oksydacyjny, który może osłabić odporność organizmu przed infekcjami;
  • Cynk - przyspiesza rozwój limfocytów T i jest odpowiedzialny za ich prawidłowy rozwój. Jego niedobór może prowadzić do spadku odporności;
  • Czarny bez – zwiększa produkcję cytokin, które wpływają na wzrost i rozwój odporności;
  • Jeżówkę (Echinacea) – badania wykazały, iż stosowanie preparatów z jeżówki zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębienia;
  • Witaminę C.
{"register":{"columns":[]}}