Odporność
13.09.2023
Odporność – nikt jej nie widział, ale wszyscy o niej słyszeli
Odporność to nic innego, jak zdolność naszego organizmu do obrony przed patogenami, takimi jak wirusy, bakterie, grzyby czy pasożyty. To skomplikowany i bardzo inteligentny mechanizm, którego zadaniem jest zwalczanie wszelkiego typu infekcji.
Rozróżniamy dwa rodzaje odporności: nieswoistą, czyli tę, z którą przychodzimy na świat oraz swoistą, czyli nabytą. O ile na pierwszą nie mamy wpływu, to ta druga w głównej mierze zależy już od nas samych. Budują ją m.in. przeciwciała, które nabywamy podczas kontaktu z czynnikami chorobotwórczymi. Można ją oczywiście wzmacniać szczepieniami ochronnymi, jednak najważniejszy jest styl życia, jaki prowadzimy, a także profilaktyka i otoczenie, w którym żyjemy.
Co na wzmocnienie odporności?
- Człowiek wyspany, człowiek zdrowy
Nie bez powodu mówi się, że sen to zdrowie. Wypoczęty i wyspany organizm jest w mniejszym stopniu narażony na infekcje. Dorosły człowiek potrzebuje 8 godzin snu i powinno się o to szczególnie zadbać. Podczas zdrowego, głębokiego snu, kiedy nic nas z niego nie wybudza, wzrasta liczba limfocytów. A jak wiadomo, to właśnie one są głównymi strażnikami układu odpornościowego i to one wydzielają przeciwciała!
- Zdrowa dieta
- Owoce i warzywa Powinny być bezwzględnie naszym priorytetem. Najbardziej znane antyoksydanty to witamina A, C i E. Obfitują w nie cytrusy, brokuły, jabłka, papryka, pomidory.
- Jogurty naturalne i kiszonki zawierają naturalne probiotyki, które zasiedlają nasze jelita, a jak wiadomo, są one jedną z barier chroniącą ciało przed zarazkami. W jelitach znajduje się bardzo dużo limfocytów, które stanowią pierwszą linię obrony naszej odporności. Dlatego kwas chlebowy, fermentowany ocet jabłkowy, kiszona kapusta, jogurty naturalne powinny zawsze gościć w naszym jadłospisie. Miliony bakterii probiotycznych zawartych w nich w naturalny sposób dbają o prawidłową florę przewodu pokarmowego.
- W zdrowym ciele zdrowy duch!
Jeśli chcemy czuć się „zdrowo i silnie”, powinna towarzyszyć nam aktywność fizyczna. I to regularna, a nie od przypadku do przypadku.
Dobrze jest uprawiać sport minimum 3 razy w tygodniu przez 30 minut poprzez aktywność, która podbije nasze tętno, np. bieganie, pływanie, szybsza jazda na rowerze. Podczas ćwiczeń wydzielają się hormony pobudzające układ odpornościowy, a także usuwane są z organizmu toksyny!
- Soki i herbatki ziołowe
- Lipa – działa napotnie i moczopędnie, przez co pomaga pozbyć się toksyn z organizmu;
- Rumianek – działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i dodatkowo jest smaczny;
- Pokrzywa – działa moczopędnie, regeneruje organizm i wzmacnia odporność;
- Czystek – ostatnimi laty bardzo modny. Swoje uznanie zdobył dzięki zawartości polifenoli – silnych przeciwutleniaczy zmiatających wolne rodniki. W prowadzonych nad nim badaniach zauważono również, że olejki eteryczne zawarte w jego liściach mają działanie bakteriobójcze;
- Aloes – w tym przypadku nie wypijemy herbatki, ale sok – najlepiej ten naturalny i stuprocentowy. Aloes bywa niedoceniony, a jak żaden inny napój oczyszcza organizm i bardzo dobrze wpływa na jelita;
- Zrezygnuj z używek
Alkohol i papierosy są destrukcją dla Twojego organizmu. Obniżają i wypłukują ilość niezbędnych witamin i mikroelementów, co jest dla układu odpornościowego ogromnym ciosem.
- Suplementy na poprawę odporności
- Witamina D korzystnie wpływa na cały nasz organizm. Oprócz wzmacniania układu odpornościowego odpowiedzialna jest również za prawidłowe działanie kości, zębów, mięśni, układu nerwowego. Chroni przed cukrzycą, nadciśnieniem i innymi chorobami sercowo-naczyniowymi. Najnowsze testy wykazały, iż prawidłowy poziom witaminy D zwiększa płodność;
- Tran – stosowany przez dzieci oraz osoby dorosłe, aby zwiększyć odporność jesienią i zimą. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, D oraz E. Kwasy omega mają działanie przeciwzapalne – pobudzają reakcję odpornościową na walkę z patogenami, wpływają również na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz prace mięśnia sercowego;
- Selen– wspomaga białka biorące udział w prawidłowej odpowiedzi immunologicznej. Zmniejsza stres oksydacyjny, który może osłabić odporność organizmu przed infekcjami;
- Cynk - przyspiesza rozwój limfocytów T i jest odpowiedzialny za ich prawidłowy rozwój. Jego niedobór może prowadzić do spadku odporności;
- Czarny bez – zwiększa produkcję cytokin, które wpływają na wzrost i rozwój odporności;
- Jeżówkę (Echinacea) – badania wykazały, iż stosowanie preparatów z jeżówki zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębienia;
- Witaminę C.