Owoce i warzywa w maju
16.05.2024
Powoli rozpoczyna się sezon na świeże krajowe warzywa i owoce, dlatego warto po nie sięgać. Są teraz nie tylko najsmaczniejsze, ale też będą miały najwięcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych
Wybierając lokalne produkty, zmniejszamy ślad węglowy powstający przy transporcie towarów oraz wspieramy rodzimy biznes. Sezonowe warzywa i owoce kupujemy dojrzałe i świeże, bez dodatkowych środków przedłużających ich trwałość.
Owoce i warzywa sezonowe w maju znajdziemy na bazarkach, targach czy nawet marketach.
Warzywa w maju:
- rzodkiewka
- szczypiorek
- sałaty
- szczaw
- koperek
- młoda kapusta
- cebula dymka
- marchew
- natka pietruszki
- botwina
- groszek cukrowy i zielony
- szparagi
- rukola
- kalafior
- szpinak.
Owoce majowe:
- rabarbar
- truskawki
- agrest
- jabłka (boiken oraz idared),
Jak widać mamy spory wybór, sięgajmy po nie wszystkie, aby dostarczyć sobie niezbędnych witamin po zimie.