Przechowywanie żywności
27.02.2024
Nieodpowiednie przechowywanie produktów spożywczych może nie tylko pogorszyć walory sensoryczne produktów (smak, zapach, kolor, konsystencję), ale przede wszystkim może spowodować rozwój drobnoustrojów (bakterii, pleśni, grzybów). Spożycie „zepsutej „żywności może skutkować wystąpieniem dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takich jak bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka.
Drobne, ale istotne rady w codziennym użytkowaniu lodówki
- Pamiętaj, aby produkty spożywcze układać w lodówce w przeznaczonym dla nich miejscu
- Stosuj zasadę „pierwsze kupione – pierwsze spożyte”. Ułatwia ona spożywanie produktów przed upływem ich czasu przydatności do spożycia, zapobiega zepsuciu się produktów i zmniejsza ilość produktów, które wyrzucasz.
- Pamiętaj, że niektórym produktom nie służy przebywanie w niskich temperaturach chłodziarki. Należą do nich: pomidory, ogórki, banany, cukinia, warzywa strączkowe, owoce egzotyczne, świeże zioła, czosnek i cebula, pieczywo.
- Nie przepełniaj lodówki. Brak przestrzeni między produktami utrudni właściwą cyrkulację powietrza oraz utrzymanie prawidłowej temperatury.
- Regularnie myj swoją lodówkę przy użyciu naturalnych środków.
- Staraj się nie otwierać lodówki niepotrzebnie. Zawsze upewnij się, że jest prawidłowo zamknięta.
- Sprawdzaj na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia i pamiętaj, że dotyczy ona tylko produktów zamkniętych. Po otwarciu np. mleka trzeba je zużyć jak najszybciej, podobnie w przypadku zaleceń „po otwarciu spożyj w ciągu…”
- Nie przechowuj na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia.
- W lecie należy pokrętło temperatury nastawić na silniejsze działanie niż w zimie.
- Nie wstawiaj do lodówki gorących potraw.
- Pakuj starannie produkty o silnym zapachu.
- Dopasuj pojemniki do ilości przechowywanej w niej żywności – im mniejszy pojemnik, tym mniej w nim powietrza i żywność się nieco wolniej psuje.
- Wybieraj dobrej jakości pojemniki. Te szklane, mogą nie tylko służyć przez lata ale niejednokrotnie można w nich od razu podgrzewać żywność. Szkło nie wchodzi też w reakcje z żywnością .
- Używaj pojemników, które mają odpowiednie oznakowanie, używaj transparentnych pojemników, tak aby na pierwszy rzut oka było widać ich zawartość.