Przekąski na stoku
18.01.2024
Ferie to czas odpoczynku, ale i sportów zimowych. Część z nas wyjeżdża w góry. Planujesz intensywny dzień na stoku, a nie siedzenie w hotelu przed telewizorem lub tabletem? Przy intensywnej aktywności fizycznej i niskiej temperaturze nasz organizm domaga się zwiększonej ilości kalorii.
Wybierając przekąski/prowiant do zabrania na stok, musimy kierować się kilkoma ważnymi zasadami.
- Po pierwsze, muszą to być przekąski dość energetyczne. Chyba każdy zgodzi się, że nie ma sensu zabierać ze sobą marchewki czy ogórka pokrojonych w słupki. Szukamy bowiem przekąsek, które skutecznie będą dodawać nam energii.
- Po drugie, muszą to być przekąski stosunkowo lekkie i małe objętościowo. Zabieranie ze sobą pudełka z sałatką nie jest raczej dobrym pomysłem.
- Po trzecie, przekąski muszą dawać się z łatwością przewozić, przenosić i spakować. Nie może to być coś, co łatwo się wysypie lub wyleje.
Na stok warto zabrać małe przekąski, które zaspokoją pierwszy głód i dodadzą nam sił. Może to być np.:
- kanapka – z wędzonym łososiem/pieczonym mięsem/serem, unikajmy dodawania jajek albo dużej ilości warzyw, żeby nie zrobiła się „ciapa”,
- czekolada najlepiej gorzka- taka z dużą zawartością kakao; obok energii dostarczy również nieco wartościowych substancji,
- suszone owoce- na stoku warto postawić na suszone jabłka, banany, daktyle, morele, czy śliwki,
- orzechy- zajmują mało miejsca ,są dosyć lekkie, a dostarczają sporą dawkę energii; mamy spory wybór orzechów: włoskie, nerkowce, laskowe, brazylijskie, makadamia, czy migdały, etc.
- batoniki musli- można zrobić je samodzielnie lub kupić gotowe,
- chrupki kukurydziane, wafle ryżowe - posmarowane zdrową samodzielnie wykonaną nutellą lub domowym masłem orzechowym, będą bardziej atrakcyjne i dostarczą więcej energii,
- ciasteczka owsiane lub zbożowe - pożywne i zdrowe,
- Świeże owoce: banany- dostarczą nam nie tylko energii, ale również potasu i magnezu, pomagają szybko odbudować glikogen mięśniowy; jabłka- najbardziej odporne na uderzenia i zgniecenia; mandarynki- soczyste, łatwo można je obrać bez konieczności użycia noża.
Nie zapomnijmy o napojach:
- butelka małej wody - jest lekka, zawsze można mieć ją przy sobie; nie zapominajmy, że podczas całego dnia musimy również pić,
- termos z ciepłą herbata (z imbirem, cytrusami, miodem) czy kawą - choć trochę nas rozgrzeje,
- energii doda nam kakao (najlepiej naturalne) lub gorąca czekolada.
Po powrocie ze stoku warto zjeść coś pożywnego. Dobrym pomysłem jest sięgnięcie po danie zawierające źródło pełnowartościowego białka. Dzięki dostarczeniu pełnej puli aminokwasów, nasze ciało szybciej i lepiej się zregeneruje. W posiłku znajdować powinny się również złożone węglowodany i dobre tłuszcze.