W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Śniadanie do szkoły-co warto zapakować

26.02.2024

Śniadanie do szkoły

Śniadanie do szkoły-co warto zapakować

Śniadanie dla dzieci do szkoły jest najważniejszym posiłkiem w trakcie wyczerpującego dnia. Właśnie ono zapewni energię do nauki, a także dostarczy siłę niezbędną do zabawy z rówieśnikami. Śniadanie powinno być nie tylko smaczne, ale też pożywne, treściwe i jak najmniej przetworzone.

 

Z jakich elementów powinno składać się drugie śniadanie

  • Podstawa – węglowodany złożone - stanowią źródło energii i odżywiają mózg. Produkty pełnoziarniste są też źródłem wielu witamin i składników mineralnych.
  • Budulec – białko- służy do budowy rozwijających się tkanek.
  • Warzywa i owoce - warzywa i owoce dostarczają witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych. Korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego.
  • Orzechy i nasiona - zawierają dobroczynne tłuszcze roślinne. Tłuszcz jest niezbędny do wchłonięcia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
  • Produkty mleczne - kefiry, twarogi, sery i inne przetwory mleczne są dobrym źródłem wapnia, który wspomaga rozwój układu kostnego.
  • Woda! Powinna być głównym źródłem płynów (nie soki, słodzone i gazowane napoje, napoje energetyczne). Woda gwarantuje utrzymywanie stałej temperatury ciała i prawidłowy przebieg procesów życiowych, zachodzących w stosunkowo małym zakresie temperatur. Jest niezbędna w procesie trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Ilość wody, którą powinny wypić dzieci, zależy od ich wieku i waha się od 1600 ml dla młodszych dzieci do 2500 ml dla starszych.

 

Kiedy jeść

Drugie śniadanie zazwyczaj zjada się na przerwie śniadaniowej w szkole. W idealnej sytuacji jest to około 3–4 godziny po pierwszym śniadaniu zjadanym w domu.

 

Jak pakować drugie śniadanie

Podstawą jest dobrze dobrany pojemnik. Powinien być szczelny, odpowiednio duży i podzielony na przegródki, żeby smaki się nie mieszały. Niektóre pojemniki mają już dołącz małe sztućce, co jest bardzo wygodne. Jeśli masz pojemnik bez sztućców, spakuj własne, np. owijając w ręcznik papierowy lub folię aluminiową.

 

{"register":{"columns":[]}}