WYTYCZNE dotyczące okazjonalnej sprzedaży żywności na imprezach okolicznościowych typu, jarmarki, kiermasze szkolne, parafialne, itp
11.02.2022
WYTYCZNE
dotyczące okazjonalnej sprzedaży żywności na imprezach okolicznościowych
typu, jarmarki, kiermasze szkolne, parafialne, itp.
Osoby, które przygotowują, przechowują, sprzedają i podają żywność sporadycznie, na małą skalę np. na jarmarkach okolicznościowych, wiejskich, kościelnych, szkolnych oraz w innych sytuacjach, takich jak m. in. zorganizowane akcje dobroczynne, gdzie żywność jest przygotowywana i oferowana „od czasu do czasu” muszą bezwzględnie przestrzegać podstawowych zasad z zakresu dobrych praktyk higienicznych, w tym:
- zapewnić właściwe warunki przechowywania żywności:
- zachować rozdział środków spożywczych gotowych do spożycia od produktów surowych,
- żywność wymagającą warunków chłodniczych przechowywać w odpowiednich urządzeniach,
- eksponowaną żywność osłaniać przed zanieczyszczeniem wtórnym i niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi,
- zapewnić dostęp do wody oraz środków do dezynfekcji rąk, sprzętów i powierzchni,
- tam gdzie to zasadne stosować rękawiczki jednorazowego użytku,
- posiadać czystą i kompletną odzież ochronną, w stosownych przypadkach osłonięte włosy,
- zapewnić dostęp do toalety
PAMIĘTAJ !!!
Środki spożywcze przygotowane w celu sprzedaży, w trakcie tego typu imprez muszą być bezpieczne dla zdrowia i życia konsumentów.
Odpowiedzialność za ich jakość zdrowotną i sensoryczną ponoszą osoby oferujące żywność.
PODSUMOWUJĄC
Sprzedawca - producent (nie będący przedsiębiorca w rozumieniu ustawy prawo przedsiębiorców) żywności na festynach, jarmarkach nie ma obowiązku posiadania dokumentacji lekarskiej, jednakże ponosi on pełną odpowiedzialność za jakość zdrowotną i sensoryczną produkowanego, wprowadzonego do obrotu środka spożywczego.
Działania typu - okazjonalne przygotowywanie, przechowywanie i podawanie żywności przez prywatne osoby ( np. mieszkańców, rodziców, wolontariuszy, parafian) w trakcie w/w imprez nie są objęte przepisami prawa żywnościowego.
IMPREZY MASOWE
Wszelka produkcja i sprzedaż żywności, powtarzająca się cyklicznie na imprezach o charakterze artystyczno- rozrywkowym, tzw. „masowych” typu: jarmarki świąteczne, regaty, Dni Morza itp., gdzie do obrotu wprowadzana jest żywność oferowana przez producentów/sprzedawców/osoby prywatne, podlega przepisom prawa żywnościowego i wymaga zatwierdzenia przez właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.