Rejestracja i zatwierdzanie zakładów działających na rynku spożywczym
Rejestracja i zatwierdzanie zakładów działających na rynku spożywczym
Rejestracja i zatwierdzanie zakładów działających na rynku spożywczym
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świebodzinie przypomina, że zgodnie z art.61 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia istnieje obowiązek rejestracji oraz zatwierdzania zakładów, które:
- Produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego;
- Wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej;
- Produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego (z wyłączeniem zakładów prowadzących rolniczy handel detaliczny) działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Natomiast zgodnie z art.63 ust.2 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia określone rodzaje działalności podlegają wyłącznie rejestracji np. tj.:
- działalności w zakresie dostaw bezpośrednich (np. dostawy dokonywane przez producenta małych ilości surowców np. płodów rolnych, do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego);
- urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności (np. automaty samoobsługowe z napojami lub żywnością);
- obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością winnym państwie członkowskim UE (np. obwoźne punkty sprzedaży, )
- gospodarstw agroturystycznych;
- gospodarstw agroturystycznych;
- podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000hl wciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina;
- aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego;
- sklepów zielarskich;
- przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie (np. punkty sprzedaży przy stacjach paliw, kioski z prasą);
- producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym;
- zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;
- zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem (np. sklepy, w tym sklepy „AGD” i tzw. "sklepy chińskie");
- podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną (np. produkcja płodów rolnych oraz zbieranie runa leśnego, a także kwaszenie kapusty i ogórków);
- podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny żywnością pochodzenia niezwierzęcego;
- podmiotów działających na rynku spożywczym przygotowujących żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzenia do obrotu, o których mowa w rozdziale III załącznika II do rozporządzenia nr 852/2004.3.
Podmioty działające na rynku spożywczym lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają odpowiedni wniosek tj.: o wpis do rejestru zakładów, albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów - w terminie co najmniej 14- dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według określonych wzorów.
Wzory wniosków dostępne są na stronie internetowej PSSE w Świebodzinie w zakładce (druki do pobrania) lub w siedzibie PSSE w Świebodzinie przy ul. 30 Stycznia 5 nr pok. Nr 8 i 9
Nie spełnienie obowiązku rejestracji działalności, zgodnie z art.103 ust.1 pkt 4, będzie skutkować skierowaniem wniosku o ukaranie do Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie Wlkp. Wysokość kary pieniężnej w takim przypadku wynosi nie mniej niż 1.000zł.