W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rejestracja i zatwierdzanie zakładów działających na rynku spożywczym

Rejestracja i zatwierdzanie zakładów działających na rynku spożywczym

Rejestracja i zatwierdzanie zakładów działających na rynku spożywczym

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świebodzinie  przypomina, że zgodnie z art.61 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia istnieje obowiązek rejestracji oraz zatwierdzania zakładów, które:

  1. Produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego;
  2. Wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej;
  3. Produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego (z wyłączeniem zakładów prowadzących rolniczy handel detaliczny) działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Natomiast zgodnie z art.63 ust.2 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia określone rodzaje działalności podlegają wyłącznie rejestracji np. tj.:

  1. działalności w zakresie dostaw bezpośrednich (np. dostawy dokonywane przez producenta małych ilości surowców np. płodów rolnych, do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego);
  2. urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności (np. automaty samoobsługowe z napojami lub żywnością);
  3. obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do  prowadzenia  działalności  gospodarczej  w zakresie  produkcji  lub  obrotu żywnością winnym państwie członkowskim UE (np. obwoźne punkty sprzedaży, )
  4. gospodarstw agroturystycznych;
  5. gospodarstw agroturystycznych;
  6. podmiotów prowadzących  działalność  w zakresie  produkcji  win  gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000hl   wciągu  roku  kalendarzowego  zgodnie  z zasadami  określonymi w przepisach    o wyrobie    i rozlewie  wyrobów  winiarskich,  obrocie  tymi wyrobami i organizacji rynku wina;
  7. aptek,  punktów  aptecznych  i hurtowni  farmaceutycznych  określonych przepisami prawa farmaceutycznego;
  8. sklepów zielarskich;
  9. przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów  oraz  wprowadzających  do  obrotu  środki  spożywcze  opakowane, trwałe mikrobiologicznie (np. punkty sprzedaży przy stacjach paliw, kioski z prasą);
  10. producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym;
  11. zakładów  prowadzących  działalność  gospodarczą  w zakresie  pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;
  12. zakładów  działających  na  rynku  materiałów  i wyrobów  przeznaczonych  do kontaktu  z żywnością,  w tym  zakładów  prowadzonych  przez  podmioty zajmujące się recyklingiem (np. sklepy, w tym sklepy „AGD” i tzw. "sklepy chińskie");
  13. podmiotów  działających  na  rynku  spożywczym  prowadzących  produkcję pierwotną (np. produkcja płodów rolnych oraz zbieranie runa leśnego, a także kwaszenie kapusty i ogórków);
  14. podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny żywnością pochodzenia niezwierzęcego;
  15. podmiotów działających na rynku spożywczym przygotowujących żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzenia do obrotu, o których mowa w rozdziale III załącznika II do rozporządzenia nr 852/2004.3.

Podmioty działające na rynku spożywczym lub materiałów i wyrobów  przeznaczonych  do  kontaktu  z żywnością  składają  odpowiedni wniosek  tj.: o wpis  do rejestru  zakładów,   albo  o zatwierdzenie  zakładu  i o wpis  do  rejestru  zakładów - w terminie  co  najmniej  14- dni  przed  dniem  rozpoczęcia  planowanej  działalności, w formie pisemnej, według określonych wzorów.

Wzory wniosków dostępne są na stronie internetowej PSSE w Świebodzinie w zakładce (druki do pobrania) lub w siedzibie PSSE w Świebodzinie przy ul. 30 Stycznia 5 nr pok. Nr 8 i 9

Nie spełnienie obowiązku rejestracji działalności, zgodnie z art.103 ust.1 pkt 4, będzie skutkować skierowaniem wniosku o ukaranie do Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie Wlkp. Wysokość kary pieniężnej w takim przypadku wynosi nie mniej niż 1.000zł.

{"register":{"columns":[]}}