W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

3 kroki do zdrowia

28.09.2023

 W 3 KROKACH DO ZDROWIA - ZDROWIE JEDZENIE,WARZYWA

Zalecenia zdrowego żywienia „W 3 KROKACH DO ZDROWIA!”

Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny opracował nowe „Zalecenia zdrowego żywienia”. Rekomendowane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie w sposób prosty i przejrzysty zilustrowano rysunkiem modelowego talerza, który uzupełniono o przyporządkowane do poszczególnych grup produktów kategorie: „Jedz mniej”, „Jedz więcej” oraz „Zamieniaj”. W zaleceniach  uwzględniono również aktywność fizyczną i konieczność utrzymywania właściwej masy ciała.

Dodatkowe zalecenia związane ze zmianą złych nawyków.

Należy zwrócić uwagę na regularność posiłków i nie pojadanie pomiędzy nimi. Zaleca się jedzenie większej ilości energii w pierwszej części aktywności dziennej, nie jedzenie przed snem i w nocy.  NIZP-PZH zaleca zmianę złych nawyków żywieniowych na przykład dla następujących produktów żywnościowych:

  1. SÓL

Krok 1 -  odstaw solniczkę ze stołu,

Krok 2 - ogranicz spożycie soli do 5 g dziennie (jedna łyżeczka),

Krok 3 - wybieraj produkty bez dodatku soli.

  1. PRODUKTY ZBOŻOWE

 Krok 1 -  zmień pieczywo na pełnoziarniste.

 Krok 2 - jedź codziennie  3 porcje produktów zbożowy pełnoziarnistych,

 Krok 3 jedz produkty  pełnoziarniste w każdym posiłku.

  1. MIĘSO I JEGO PRZETWORY

 Krok 1 - wprowadź jeden dzień w tygodniu bez mięsa,

 Krok 2 - nie jedz więcej niż 500 g mięsa czerwonego i przetworów,

 Krok 3 zastępuj mleko produktami białkowymi pochodzenia roślinnego.

  1. WARZYWA I OWOCE

Krok 1 -  zjedz warzywo lub owoc w każdym posiłku,

Krok 2 - wiec minimum 400 g warzyw i owoców dziennie,

Krok 3 - jedz jak najwięcej  warzyw i owoców.

  1. SŁODYCZE I SŁODKIE NAPOJE

Krok 1 -  zamień słodkie napoje na wodę,

Krok 2 - zamiast słodyczy jedz owoce i orzechy,

Krok 3 - wybieraj produkty bez dodatku cukru.

  1. TŁUSZCZE

Krok 1- ogranicz spożycie tłustych mięs,

Krok 2 -  Stosuj tłuszcze roślinne,

Krok 3 - wybieraj produkty o niższej zawartości tłuszczu.

        7. MLEKO I PRZETWORY MLECZNE

Krok 1- wybieraj produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu

Krok 2 -  spożywaj 2 szklanki mleka dziennie

Krok 3 - wybieraj produkty bez dodatku cukru

         8.RYBY

Krok 1- - Jedz rybę raz w tygodniu najlepiej tłustą

Krok 2 -  ryby 2 razy w tygodniu

Krok 3 -  jedz różnorodne ryby puste 2 razy tygodnia

        9. REGULARNOŚĆ I PORY POSIŁKÓW

 Krok 1 - jedz regularnie

 Krok 2 - nie podjadaj pomiędzy posiłkami

 Krok 3 -  jest więcej w pierwszej części dnia (nie jedz przed snem)

         10. AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA  

              Krok 1 - Bądź aktywny (spaceruj, choć po schodach )

              Krok 2 -  bądź aktywny fizycznie co najmniej 30 minut dziennie (zrób 5000 kroków)

              Krok 3 - zrób 10 000 kroków

 

Nowością jest zalecenie aktywności fizycznej mierzonej w krokach.

Optymalną dla zdrowia liczbą, do której należy dążyć jest 10 000 kroków dziennie.

 

 

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}