3 kroki do zdrowia
28.09.2023
Zalecenia zdrowego żywienia „W 3 KROKACH DO ZDROWIA!”
Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny opracował nowe „Zalecenia zdrowego żywienia”. Rekomendowane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie w sposób prosty i przejrzysty zilustrowano rysunkiem modelowego talerza, który uzupełniono o przyporządkowane do poszczególnych grup produktów kategorie: „Jedz mniej”, „Jedz więcej” oraz „Zamieniaj”. W zaleceniach uwzględniono również aktywność fizyczną i konieczność utrzymywania właściwej masy ciała.
Dodatkowe zalecenia związane ze zmianą złych nawyków.
Należy zwrócić uwagę na regularność posiłków i nie pojadanie pomiędzy nimi. Zaleca się jedzenie większej ilości energii w pierwszej części aktywności dziennej, nie jedzenie przed snem i w nocy. NIZP-PZH zaleca zmianę złych nawyków żywieniowych na przykład dla następujących produktów żywnościowych:
- SÓL
Krok 1 - odstaw solniczkę ze stołu,
Krok 2 - ogranicz spożycie soli do 5 g dziennie (jedna łyżeczka),
Krok 3 - wybieraj produkty bez dodatku soli.
- PRODUKTY ZBOŻOWE
Krok 1 - zmień pieczywo na pełnoziarniste.
Krok 2 - jedź codziennie 3 porcje produktów zbożowy pełnoziarnistych,
Krok 3 jedz produkty pełnoziarniste w każdym posiłku.
- MIĘSO I JEGO PRZETWORY
Krok 1 - wprowadź jeden dzień w tygodniu bez mięsa,
Krok 2 - nie jedz więcej niż 500 g mięsa czerwonego i przetworów,
Krok 3 zastępuj mleko produktami białkowymi pochodzenia roślinnego.
- WARZYWA I OWOCE
Krok 1 - zjedz warzywo lub owoc w każdym posiłku,
Krok 2 - wiec minimum 400 g warzyw i owoców dziennie,
Krok 3 - jedz jak najwięcej warzyw i owoców.
- SŁODYCZE I SŁODKIE NAPOJE
Krok 1 - zamień słodkie napoje na wodę,
Krok 2 - zamiast słodyczy jedz owoce i orzechy,
Krok 3 - wybieraj produkty bez dodatku cukru.
- TŁUSZCZE
Krok 1- ogranicz spożycie tłustych mięs,
Krok 2 - Stosuj tłuszcze roślinne,
Krok 3 - wybieraj produkty o niższej zawartości tłuszczu.
7. MLEKO I PRZETWORY MLECZNE
Krok 1- wybieraj produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu
Krok 2 - spożywaj 2 szklanki mleka dziennie
Krok 3 - wybieraj produkty bez dodatku cukru
8.RYBY
Krok 1- - Jedz rybę raz w tygodniu najlepiej tłustą
Krok 2 - ryby 2 razy w tygodniu
Krok 3 - jedz różnorodne ryby puste 2 razy tygodnia
9. REGULARNOŚĆ I PORY POSIŁKÓW
Krok 1 - jedz regularnie
Krok 2 - nie podjadaj pomiędzy posiłkami
Krok 3 - jest więcej w pierwszej części dnia (nie jedz przed snem)
10. AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
Krok 1 - Bądź aktywny (spaceruj, choć po schodach )
Krok 2 - bądź aktywny fizycznie co najmniej 30 minut dziennie (zrób 5000 kroków)
Krok 3 - zrób 10 000 kroków
Nowością jest zalecenie aktywności fizycznej mierzonej w krokach.
Optymalną dla zdrowia liczbą, do której należy dążyć jest 10 000 kroków dziennie.