W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Drugie śniadanie – ważny posiłek dla zdrowia

12.09.2023

Drugie śniadanie

Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dla mediow - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej   drugie śniadanie jest posiłkiem zapewniającym dziecku systematyczny „dowóz” energii, co gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i przekłada się na wyniki w nauce. Wprowadzenie zwyczaju spożywania drugiego śniadania w szkołach sprzyja kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych, m.in. spożywania optymalnej liczby 4–5 posiłków dziennie. Wpływa również na zmniejszenie spożycia przez dzieci i młodzież niezdrowych przekąsek dostępnych obecnie w sklepikach szkolnych, jak: chipsy, batoniki, żelki, cukierki, słodkie bułki czy słone paluszki.  

 

Obraz zawierający tekst, owoce, Naturalne jedzenie, jabłko
Opis wygenerowany automatycznie

Rola drugiego śniadania:

  • dostarcza organizmowi potrzebną energię i składniki pokarmowe;
  • wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny;
  • wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie;
  • kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe.

Co warto zjeść na drugie śniadanie?

Najbardziej popularne drugie śniadanie to  kanapka. Jest to smaczny i zdrowy pomysł, jeśli jednak zadbamy o odpowiednie jej urozmaicenie. Najlepiej, aby kanapka zawierała pieczywo razowe i do wyboru: ser, twaróg lub chudą wędlinę oraz warzywo, np. liść sałaty, cykorii, plasterki pomidora, ogórka, papryki.

Do kanapki warto dołączyć owoc sezonowy lub warzywo jako źródło witamin. Pokrojone owoce i warzywa, owoce suszone, sałatki, twarożki dziecko może łatwo zabrać ze sobą do szkoły w plastikowym pojemniku na żywność.

Napojami, które będą dobrym uzupełnieniem drugiego śniadania, są: woda mineralna, herbatki owocowe, soki owocowe i warzywne oraz napoje mleczne.

{"register":{"columns":[]}}