W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

EFSA #EUchoosesafefood – droga do bezpiecznej żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) - grafika z żywnością na niebieskim tle, logo efsa

Czym zajmuje się EFSA?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oferuje niezależne doradztwo naukowe w kwestiach zagrożeń związanych z żywnością. EFSA wydaje opinie na temat istniejących i pojawiających się zagrożeń związanych z żywnością. Opinie te są uwzględniane w unijnych przepisach i zasadach oraz procesie decyzyjnym i tym samym przyczyniają się do ochrony konsumentów przed zagrożeniami związanymi z łańcuchem żywnościowym.

EFSA odpowiada za następujące sektory:

  • bezpieczeństwo żywności i pasz
  • odżywianie
  • zdrowie i dobrostan zwierząt
  • ochrona roślin
  • zdrowie roślin.

Działania EFSA obejmują:

  • gromadzenie danych naukowych i wiedzy fachowej
  • udzielanie niezależnych, aktualnych porad naukowych na temat kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności
  • informowanie opinii publicznej o swojej pracy naukowej
  • współpracę z krajami UE, organami międzynarodowymi i innymi stronami
  • zwiększanie zaufania do unijnego systemu bezpieczeństwa żywności poprzez udzielanie wiarygodnych porad.

W trosce o nasze bezpieczeństwo każdego dnia naukowcy zajmują się oceną naukową produktów, analizują ich skład, właściwe znakowanie, sposób przechowywania, terminy przydatności do spożycia. Nadrzędnym celem tej działalności jest zapewnienie bezpieczeństwa – EFSA bada i ocenia produkty spożywcze abyśmy byli spokojni, że nasz wybór jest bezpieczny. Teraz Urząd chce przybliżyć nam kulisy swojej działalności i przedstawić w jaki sposób nauka wspiera nasze codzienne wybory żywieniowe.,

Celem ogólnoeuropejskiej kampanii EFSA #EUchoosesafefood, jest zachęcenie Europejczyków do podejmowania świadomych wyborów dotyczących żywności. Poznamy i zrozumiemy kluczową rolę jaką dla bezpieczeństwa żywności odgrywają naukowcy i nauka. Począwszy od wsparcia w rozszyfrowaniu etykiet, zrozumieniu zasad dot. stosowania substancji dodatkowych w żywności, po informacje z jakiego powodu surowe ziemniaki nie powinny być przechowywane w lodówce - kampania przybliży konsumentom praktyczne informacje.

Dodatkowo Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała bardzo przydatną listę kontrolną 5 zasad bezpiecznej żywności:

  • Utrzymuj czystość
    • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
    • Myj ręce po wyjściu z toalety
    • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
    • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami
  • Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
    • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
    • Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
    • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną
  • Gotuj dokładnie
    • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
    • Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe
    • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
  • Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
    • Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny
    • Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
    • Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
    • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
    • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
  • Używaj bezpiecznej wody i żywności
    • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
    • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
    • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
    • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo

Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia

Materiały

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)
Higiena żywności
{"register":{"columns":[]}}