SIERPNIOWE WARZYWA I OWOCE, CO WARTO WPROWADZIĆ DO DIETY?
16.08.2023
Za nami połowa wakacji ale wciąż jest sporo czasu, by z nich korzystać! Nie musisz daleko wyjeżdżać, żeby poczuć smak lata – wystarczy zajrzeć do ogródka lub na stragan w poszukiwaniu świeżych sezonowych warzyw i owoców. Na co postawić w sierpniowej diecie?
Jest w czym wybierać!
Sierpień to czas, kiedy obradzają warzywa liściowe :
- natka pietruszki, która doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach),świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.
- rukola, za sprawą antyoksydantów wykazuje działanie antynowotworowe, ma niską kaloryczność i bogactwo błonnika sprawiają, wspomaga odchudzanie, zapewnia uczucie sytości na długi czas i poprawia perystaltykę jelit, dzięki obecności żelaza pozwala zapobiegać anemii.
- liście szczawiu mają w sobie ogrom witaminy C, potasu i żelaza, są niskokaloryczne, mają działanie przeciwutleniające i opóźniające starzenie się organizmu, ekstrakt ze szczawiu łagodzi kaszel i katar, pobudza trawienie, działa moczopędnie i krwiotwórczo ponadto pobudzają apetyt u małych niejadków.
-szpinak jest warzywem ubogoenergetycznym, świetnym źródłem folianów, witaminy K, A, E i C. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy w postaci beta karotenu, luteiny i zeaksantyny wpływa korzystnie na wzrok. Dodatkowo, błonnik pokarmowy znajdujący się w szpinaku wspomaga prawidłową pracę jelit.
-sałata lodowa, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom, a także wpływa korzystnie na układ krążenia, układ nerwowy i serce. Sałata lodowa ma także bardzo delikatne działanie uspokajające, dodatkowo oczyszcza i odkwasza organizm, a także daje uczucie orzeźwienia.
-sałata rzymska cechuje się niską kalorycznością oraz jest źródłem cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Sałata ta to bogactwo beta-karotenu, witaminy K, folianów, witaminy C, witaminy B1 i witaminy B2. Zawiera też znaczną ilość wapnia, żelaza, potasu, miedzi i fosforu. Dodatkowo jest lekkostrawna.
- sałata masłowa ma miękkie, delikatne liście o słodkawym posmaku. Sałata masłowa jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, składników mineralnych (magnezu i żelaza), a także błonnika pokarmowego. W związku z tym ma pozytywny wpływ na odporność, zmniejsza ryzyko anemii, usprawnia pracę układu nerwowego, a także pomaga w odchudzaniu.
- kapusta biała reguluje pracę jelit, wspomaga układ odpornościowy dzięki dużej zawartości witaminy C. 100 g kapusty dostarcza ponad 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, co poprawia krzepliwość krwi. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi, ma działanie moczopędne, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, odkwasza organizm.
- kapusta czerwona zawiera witaminy C, K1 oraz wapń, mangan i cynk które zadbają o układ kosto-szkieletowy, sprzyja zdrowemu trawieniu, usprawnia pracę jelit, zmniejsza w nich stany zapalne. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, zaparcia odchodzą do przeszłości. Sok z kapusty sprawdza się również w terapii choroby wrzodowej.
- kapusta włoska zawiera beta-karoten, witaminę A, witaminę C, witaminę E, wapnia, który wzmacnia kości oraz potasu zapewniającego siłę oraz prawidłowe funkcjonowanie mięśni. We włoskiej kapuście znajduje się również witamina K, która wpływa na krzepliwość krwi. Kapusta włoska jest bogata w żelazo, magnez oraz miedź.
-brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków.
-kalafior jest źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, białka i niewielkich ilości tłuszczu. Zawiera witaminy: A (w formie beta-karotenu), C, E, B1, B2, B3, B6, K. Jest również źródłem składników mineralnych – sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, manganu, cynku i miedzi.
- buraki często stosowane jest w diecie osób, które walczą z nadwagą i otyłością, które chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz dokucza im zgaga. Barwniki wchodzące w skład buraka, mają właściwości przeciwutleniające, wspomagające przemianę materii, co powoduje usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu.
-marchew ma właściwości antynowotworowe a to za sprawą beta-karotenu, będącego przeciwutleniaczem. Marchew zapobiega rozwojowi raka prostaty, jamy ustnej, przełyku, pęcherza moczowego czy krtani. Doskonale przeciwdziała także miażdżycy, a wyciągi z marchewki podaje się pacjentom z chorobą wieńcową.
- seler łagodzi przebieg dny moczanowej oraz wykorzystywane jest jako naturalny środek, który wspomaga leczenie przewlekłych chorób płuc i zapalenia górnych dróg oddechowych. Co więcej, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie i likwiduje zaparcia. Ponadto, pomaga w leczeniu reumatyzmu.
-bakłażany są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, wapnia, przeciwutleniaczy i witamin, w tym witaminy C, witaminy K, witaminy B6, tiaminy i niacyny. Są praktycznie beztłuszczowe i mają niską zawartość kalorii, sodu i cholesterolu oraz wysoką zawartość kwasu foliowego.
-cukinia posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, gdyż jest bogata w żelazo, potas i magnez, ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Pozytywnie wpływa na trawienie, odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stres, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
-ogórki zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, regulują ciśnienie krwi, korzystnie oddziałują na układ pokarmowy, oczyszczają organizm z nadmiaru wody i toksyn oraz wspomagają odchudzanie.
- pomidory wzmacniają odporność, zawierają witaminę C, która brana zapobiegawczo utrudnia wnikanie wirusów do organizmu, działają wspomagająco na układ krwionośny, ułatwiają utrzymanie prawidłowej wagi, wspomagają reakcje antynowotworowe, poprawia wyniki krwi, wpływają korzystnie na urodę.
- dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom stolca, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.