Grzyby suszone
18.12.2023
Grzyby suszone są nieodłącznym elementem każdego stołu i stanowią integralny składnik wielu potraw. Z tego powodu można zastanawiać się nad ich wartością odżywczą, a ta jak wiadomo w grzybach świeżych, jest ona znikoma. Grzyby składają się w 90% z wody oraz niewielkiej ilości węglowodanów i składników mineralnych.
Całe szczęście sprawa przedstawia się nieco inaczej w momencie, kiedy grzyby suszymy. Proces ten polega przede wszystkim na odparowaniu wody, a tym samym zagęszczeniu składników odżywczych. Dobrze ususzone grzyby powinny się łamać dopiero chwilę po zgięciu, nie powinny być miękki lub zbyt kruche. W tak przygotowany sposób są bogatym źródłem mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród najbardziej cenionych gatunków polskich lasów można wymienić borowiki szlechetne oraz pieprzniki zwyczajnie, nazywane też kurkami.
Grzyby zawierają wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości, fosfor – wspomagający pracę mózgu, potas odpowiadający za przewodnictwo nerwowe oraz selen, który chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a tym samym pośrednio chroni przed chorobami nowotworowymi. Ponadto grzyby suszone są bardziej kaloryczne i nic nie równa się z ich niepowtarzalnym aromatem, który dodają do potraw. Są przyjazne dla osób dbających o linę lub planujących zrzucić wagę ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jednocześnie ulegają długiemu procesowi trawienia, dlatego lepiej wyeliminować je z diety dzieci i osób z problemami jelitowymi.