W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jesienne infekcje

24.09.2024

Jesienne infekcje

Wraz z końcem lata rozpoczyna się sezon jesiennych infekcji. Ryzyko, że złapiemy wirus grypy czy przeziębienia wzrasta razem z liczbą kichających i kaszlących osób pojawiąjących się w naszym otoczeniu. Nie jesteśmy w stanie całkowicie uniknąć kontaktów z patogenami, dlatego też aby zmniejszyć ryzyko choroby musimy działać profilaktycznie i jak najszybciej reagować na pierwsze jej objawy.

Czosnek – naturalny sposób na choroby

Czosnek już od czasów starożytnych doceniano jako lekarstwo. Bulwa czosnku bogata jest w siarczany, które mają działanie antywirusowe i antybakteryjne. Szczególnie aktywnym związkiem jest allicyna, która hamuje rozwój wirusów wywołujących przeziębienie (rhinowirusy) oraz grypę (wirus grypy). Najskuteczniejsze działanie ma świeży czosnek. Allicyna uwalnia się po zmiażdżeniu ząbków tej rośliny. Oprócz substancji działających hamująco na rozwój patogenów czosnek pobudza również nasz układ odpornościowy – stymuluje makrofagi oraz limfocyty T do efektywniejszej walki z drobnoustrojami i komórkami nowotworowymi. Czosnek możemy jeść profilaktycznie – 2 surowe ząbki dziennie oraz dodawać go do potraw, warto również wspomagać nim leczenie przeziębienia czy grypy.

Witaminy i minerały – niezbędne elementy w walce z infekcją

Nie od dzisiaj wiadomo, że witaminy i minerały konieczne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niektóre z nich mają szczególny wpływ na stymulowanie układu odpornościowego i warto suplementować je w okresie jesienno-zimowym. Najpopularniejszą witaminą „na odporność” jest witamina C. Naukowo udowodniono jej pozytywny wpływ na zdolność naszego organizmu do zwalczania infekcji. Jednak aby witamina C przyniosła nam korzyści konieczna jest systematyczność jej przyjmowania. Obecnie niektórzy badacze uważają, że ważniejszą rolę w aktywowaniu odporności odgrywa witamina D. Stymuluje ona ważne dla zwalczania patogenów limfocyty T, a przy jej niedoborach odporność znacząco spada. Co ważne w okresie jesienno-zimowym większość z nas cierpi na braki witaminy D. Związane jest to z niedostateczną ilością światła słonecznego – witamina ta jest syntetyzowana przez nasz organizm w trakcie ekspozycji na promienie UV. W okresie jesiennym powinniśmy więc zacząć ją suplementować lub wzbogacić dietę o produkty naturalnie w nią bogate jak tłuste ryby np. makrela, awokado, śmietana czy masło. Do związków mineralnych pozytywnie wpływających na układ immunologiczny należy selen. Najłatwiej dostarczyć go do organizmu w postaci suplementów. Naturalnie selen w dużych ilościach występuje w skorupiakach jak ostrygi, kraby czy homary. Związek ten stymuluje białe komórki krwi do produkcji cytokin – białek odpowiadających za szybsze usuwanie wirusów z naszego organizmu. Podobne działanie do selenu mają też kwasy omega-3, w które bogate są ryby.

Sen w walce z infekcją

Naukowcy udowodnili związek długości snu z aktywnością układu immunologicznego. Okazuje się, że jego niedobory znacząco zwiększają naszą podatność na infekcje. Dlatego też zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym warto się wysypiać (minimum 7 godzin na dobę).

Zazwyczaj infekcje typowe dla okresu jesiennego możemy wyleczyć domowymi sposobami, bez konieczności wizyty u lekarza. Jeżeli jednak pojawi się wysoka gorączka, która nie ustępuje czy inne niepokojące objawy jak silny ból głowy wówczas konsultacja lekarska jest konieczna. Wizyta w gabinecie lekarskim jest też wskazana, gdy po tygodniu objawy nie będą ustępowały.

Dla wzmocnienia naturalnej bariery organizmu ważne jest też zdrowe odżywianie.
Naturalne probiotyki – jadłospis na odporność warto wzbogacić również o żywność fermentowaną. Zawiera ona kwas mlekowy i żywe kultury bakterii – związki korzystnie wpływające na rozwój “dobrych” bakterii w jelitach. Co zatem jeść i pić w sezonie jesienno-zimowym? Kiszoną kapustę i ogórki, chleb na zakwasie, ocet jabłkowy, a także produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka).
Utrzymanie zbilansowanej diety może być trudne i zamiast zdrowego posiłku opartego na pełnowartościowych produktach możemy pokusić się o stosowanie suplementów diety. Owszem, jest to wygodne, lecz należy pamiętać o odpowiednim dawkowaniu podczas suplementacji a także rozważnie łączyć składniki. Warto wspomagać się naturalnymi suplementami - jeść czosnek, cebulę, imbir, miód i cytrynę oraz jesienne owoce. Świetnie sprawdzają się również zioła. Pij regularnie napary z szałwii, rumianku i tymianku. Do diety dołącz również czarny bez, maliny oraz dziką różę.

{"register":{"columns":[]}}