W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

#latozsanepidem Te rośliny omijaj z daleka - są trujące!

19.07.2023

#latozsanepidem

Są piękne, ale śmiertelnie niebezpieczne. Zdarza się, że zjedzenie tylko jednego nasionka doprowadza do śmierci w ciągu 48 godzin.  Rośliny trujące mogą mieć w sobie przeróżne związki, których działanie objawia się problemami zdrowotnymi, a nawet śmiercią! Akonityny, furanokumaryny, cykutoksyny, atropiny, hioscyjaminy czy aukubiny to szkodliwe substancje, które znajdziemy w naszych rodzimych kwiatach polnych. Te niebezpieczne związki mogą znajdować się w owocach, łodygach, liściach, soku roślin, a także w ich korzeniach. Powodują problemy skórne, kłopoty z układem nerwowym, wymioty, bóle brzucha, a w niektórych przypadkach nawet śmierć.
Wiele roślin spotykanych w lasach, w pobliżu rzek czy też w ogródkach przydomowych wygląda zachwycająco i swoim urokiem zachęca do zerwania a nawet spróbowania.  Nie należy jednak tego robić, ponieważ duża grupa roślin zawiera składniki toksyczne, które stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia. W razie zatrucia należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Owoce tych roślin często przypominają te jadalne, a ubarwienie i wygląd przykuwa uwagę człowieka, w szczególności małych dzieci. Niektóre z nich są tak niebezpieczne, że w dawnych czasach przyrządzano z nich trucizny.
Nieznajomość tych roślin może doprowadzić do tragedii, dlatego lepiej przypomnieć sobie to, co wiedzieli nasi przodkowie. Te rośliny omijaj z daleka – SĄ TRUJĄCE!


Cis pospolity
Roślina kusi czerwonymi jagodami, niestety są one trujące, nawet jej igły zawierają duże stężenie trujących substancji. Najbardziej narażone na zatrucie są dzieci, które mogą nieświadomie spożyć jagody cisu, myląc je z innymi owocami.
Spożycie którejś z trujących części cisa skutkować będzie bólem brzucha, biegunką, wymiotami, a w skrajnych przypadkach zaburzeniami pracy serca lub zgonem.
Szczwół plamisty
 
Uważany jest za jedną z trzech najbardziej trujących roślin w naszym kraju  obok barszczu Sosnowskiego i szaleju jadowitego. Jego liście przypominają natkę pietruszki, a korzeń pasternak. Pamiętajmy, że każda część tej rośliny jest trująca.
Działanie toksyczne rośliny spowodowane jest obecnością alkaloidów m.in. koniiny, która początkowo pobudza, a następnie poraża wegetatywne zwoje nerwów obwodowych oraz wywołuje upośledzenie ośrodka oddechowego.
Zatrucie szczwołem plamistym objawia się pieczeniem w przewodzie pokarmowym, ślinotokiem, utratą mowy, bólem mięśni lub paraliżem, konwulsjami, utratą przytomności, a nawet śpiączką. W wyniku poważnego zatrucia może dojść do zgonu.

Szalej jadowity (cykuta)
Najczęściej do zatrucia szalejem dochodzi na skutek pomyłek. Szalej jadowity, czyli cykuta, to niepozorna roślina, którą łatwo można pomylić z natką pietruszki czy marchwi. Do zatrucia toksycznymi substancjami dojść może nie tylko w wyniku spożycia, ale także przez kontakt ze skórą.
Trująca jest cała roślina, a szczególnie jej kłącze i łodyga, w których najwięcej jest cykutotoksyny, czyli trującego wielonienasyconego alkoholu.  Już po 20 minutach po spożyciu pojawia się: pieczenie w jamie ustnej, ślinotok, mdłości, wymioty, drgawki, rozszerzenie źrenic, utrata świadomości, problemy w oddychaniu. Następnie dochodzi do paraliżu układu oddechowego i zgonu.
Toksyna znajdująca się w roślinie może przenikać również przez nieuszkodzoną skórę - nie należy więc zrywać cykuty, a jeśli już to konieczne, należy robić to w rękawiczkach.

Tojad mocny
Jedna z najsilniej trujących roślin krajowych. Zachwyca piękną fioletowo-granatową barwą, dlatego trudno jest oprzeć się chęci, by powąchać lub dotknąć rośliny. To jednak może być błąd tragiczny w skutkach.
Trująca jest cała roślina, a najbardziej korzenie i nasiona. Zawiera silnie trujący alkaloid akonitynę. Nawet w kontakcie ze skórą do organizmu przedostaje się zawarta w tojadzie akonityna.
Zatrucie tojadem mocnym objawia się bólem brzucha, drętwieniem, paraliżem i stanami lękowymi. Gdy dojdzie do paraliżu mięśni oddechowych lub serca, następuje zgon.

Pokrzyk wilcza jagoda
Najczęściej do zatrucia dochodzi w wyniku pomyłki, gdy dorosły lub dziecko zerwie kusząco wyglądający owoc, które są błyszczące i ciemnofioletowe, a w smaku niezwykle słodkie. Można pomylić je z borówkami, a nawet jagodami. Dlatego, jeżeli nie mamy pewności – nie zrywajmy czegoś, co może nam zaszkodzić.
Wszystkie części rośliny są trujące przy czym największe stężenie trujących alkaloidów znajduje się w korzeniach i owocach. U dorosłych do śmierci doprowadzić może spożycie ok. 10 owoców.  W przypadku dziecka wystarczą zaledwie 4 wilcze jagody, by doszło do zagrożenia życia.       


Najczęstszymi objawami zatrucia wilczą jagodą jest zaczerwieniona skóra, przyspieszony oddech, światłowstręt, pobudzenie, rozszerzone źrenice, a także wymioty i nudności. Może także pojawić się bardzo wysoka gorączka, halucynacje, agresja, drgawki, zaparcia, ale również zaburzenia narządów słuchu, wzroku i mowy.  

 

{"register":{"columns":[]}}