Nowa żywność - #EUChooseSafeFood
26.10.2022
Czy owady to żywność przyszłości?
Nowe, niezwykłe produkty cały czas trafiają na nasze talerze, a kiedyś nawet tak podstawowe artykuły, jak banany, ziemniaki, pomidory czy ryż, były w Europie nowością
Na przestrzeni dziejów w naszej diecie pojawiały się nowe rodzaje żywności, składniki czy sposoby jej produkcji, zapożyczone ze wszystkich zakątków naszej planety. Teraz, w dobie globalizacji, kiedy ludzie chętnie poszukują nowych smaków i źródeł wartości odżywczych, wybór tego, co możemy zjeść, jest jeszcze większy.
W UE żywność jest uznawana za nową, jeśli nie była w powszechnej konsumpcji przed majem 1997 roku, a pojęcie to obejmuje nie tylko samą żywność, ale również żywność pochodzącą z nowych źródeł, nowe składniki używane w żywności oraz nowe sposoby i technologie jej produkcji.
Za najnowsze produkty w diecie europejskiej można uznać nasiona chia i ziarna komosy ryżowej pochodzące z Ameryki Południowej. Olej uzyskiwany z niewielkich skorupiaków znanych jako kryl dzięki szczególnej zawartości kwasów tłuszczowych jest używany w produkcji żywności i suplementów diety. Dla bardziej odważnych - świerszcze, mączniki i koniki polne, które są tradycyjnym pożywieniem i powszechną podstawą w niektórych częściach świata, mogą być spożywane jako przekąski lub składniki różnych potraw. Istnieją również produkty spożywcze wytwarzane przy użyciu nowych procesów, takich jak mleko czy chleb poddane działaniu promieniowania UV.
- ,,Dzięki różnorodności świata, naszej interakcji z innymi kulturami i innowacyjności nowa żywność będzie wciąż szukać drogi na nasze stoły, oferując jeszcze bardziej urozmaiconą dietę. Na podstawie naukowych ocen bezpieczeństwa sprawdzamy, czy te nowe produkty spożywcze są bezpieczne” — wyjaśnia Ermolaos Ververis, chemik żywności pracujący w EFSA.
Jednak zanim zaczniemy spożywać jakąkolwiek nową żywność, tak jak w przypadku każdej żywności, musimy mieć pewność, że jest ona dla nas bezpieczna. Oznacza to, że nowa żywność jest poddawana ocenie bezpieczeństwa. Naukowcy EFSA przeprowadzają oceny ryzyka w zakresie bezpieczeństwa nowej żywności na wniosek Komisji Europejskiej, a przedsiębiorstwa spożywcze chcące po raz pierwszy wprowadzić na rynek UE nową żywność lub składnik żywności muszą ubiegać się o autoryzację, zanim będą mogły rozpocząć sprzedaż