Owoce i warzywa w marcu
25.03.2024
Cykliczność natury daje nam wiele możliwości – szczególnie kulinarnych! Jeśli zastanawiasz się, na co jest akurat sezon, skorzystaj z naszych informacji , ponieważ jedzenie sezonowe jest bardzo ważne i zdrowe .W ten sposób dostarczasz sobie maksymalną dawkę witamin i innych składników odżywczych, a do tego sięgasz po owoce i warzywa w najświeższej formie.
Dłuższe dni, więcej słońca w marcu oraz zbliżająca się wielkimi krokami wiosna dodają nam optymizmu i energii. Nasza dieta w tym czasie powinna obfitować w warzywa i owoce.
W sklepach pojawiają się pierwsze nowalijki, ale czy powinny znaleźć się w naszym menu? W marcu trudno o zdrowe rzodkiewki czy sałaty, szczególnie jeśli nie mamy pewności z jakiego pochodzą źródła.
W tym okresie najlepiej wybierać warzywa pochodzące z jesiennych zbiorów takie jak: buraki, dynia, marchew, ziemniaki, pasternak, por, seler, czosnek, kapusta, cebula, jarmuż. Dodatkowo możemy sami wyhodować szczypiorek, natkę pietruszki lub kiełki na parapecie okiennym.
Z rodzimych owoców wybierajmy gruszki i jabłka. Odpowiednio przechowywane dostarczą nam dobrych składników i pomogą urozmaicić dietę. Do tego jedzmy orzechy, pestki i nasiona.