W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przechowywanie żywności w lodówce

19.12.2023

Przechowywanie żywności w lodówce

Właściwe przechowywanie żywności w lodówce jest bardzo ważne m.in. dla zachowania jej wartości odżywczej i trwałości, a także ze względu na bezpieczeństwo zdrowotne nas czyli konsumentów. Pamiętajmy, że w różnych miejscach lodówki panuje odmienna temperatura. Jak rozmieścić żywność, aby zapewnić optymalne warunki przechowywania?

Zmiany zachodzące w produktach spożywczych podczas przechowywania dzielą się na korzystne i niekorzystne. Korzystne zmiany związane z dojrzewaniem produktu to: poprawa wyglądu, zmiana smaku i zapachu. Zmiany niekorzystne związane z psuciem się produktu obniżają wartość odżywczą i technologiczną produktu.

Jak układać żywność w lodówce?

Oto 5 zasad przechowywania: 

  1. Górna półka charakteryzuje się temperaturą w granicach 8°C. Na górnej półce należy przechowywać produkty mleczne, np. jogurty, kefiry, śmietana oraz dżemy i ciasta. 
  2. Środkowa półka to temperatura poniżej 5°C. Na tej półce przechowujemy produkty, które szybko się psują, mają krótki termin przydatności i wymagają przechowywania w temperaturze niższej niż 5°C. Tutaj przechowujemy sery wędliny oraz dania gotowe. Sery oraz wędliny przechowuj w specjalnych, szczelnych pojemnikach w celu ograniczania wysuszania produktów.
  3. Dolna półka służy do przechowywania świeżych mięs, ryb oraz owoców morza. Te produkty przechowuj w zamkniętych pojemnikach . Ochronisz lodówkę przed łapaniem różnych zapachów oraz ograniczysz przedostawanie się różnych drobnoustrojów do mięs. Temperatura tutaj jest najniższa, bo ok. 2°C. 
  4. Szuflady służą do przechowywania warzyw i owoców. Temperatura tutaj panująca to ok. 6-8°C. Dodatkowo szuflady charakteryzują się wysoką wilgotnością. Raczej nie myjemy warzyw i owoców przed włożeniem do lodówki, ponieważ może to powodować szybsze psucie się żywności. Sałaty i inne warzywa nie przechowujemy w zamkniętej folii, czy innym opakowaniu, ponieważ w warunkach beztlenowych dochodzi do psucia się żywności. 
  5. Boczne półki, czyli drzwi lodówki służą do przechowywania słoików z przetworami, musztardy, ketchupu, chrzanu, soków w kartonie. Na drzwiach lodówki znajduje się również pojemnik na jajka. Temperatura tu panująca to ok. 10°C. 

Zasady przechowywania produktów żywnościowych w lodówce są ważne, ponieważ pozwalają na zachowanie trwałości produktów. Jest to istotne w celu ograniczenia wyrzucania i marnowania żywności. Zapoznanie się z zasadami przechowywania produktów spożywczych to jeden z kluczowych etapów dla osób wyznających zasadę Zero Waste. Zero Waste to styl życia, w którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów. 

{"register":{"columns":[]}}