#Safe2EatEU – Bezpieczeństwo żywności w Europie
26.08.2024
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA przyczynia się do ochrony życia i zdrowia ludzi, z uwzględnieniem zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz zdrowia roślin i środowiska. Urząd w przyjętej Strategii do 2027 r. określił wizję bezpiecznej żywności i zrównoważonych systemów żywnościowych, niezależnego i wiarygodnego doradztwa naukowego oraz realizacji zadań dotyczących oceny ryzyka, jak i informowania o ryzyku. Ponadto, EFSA zobowiązał się do przyjęcia "podejścia ukierunkowanego przede wszystkim na odbiorców", które ma na celu wykorzystywanie spostrzeżeń z badań społecznych oraz analizowanie doświadczeń indywidualnych użytkowników w zakresie narzędzi komunikacyjnych. Badanie odzwierciedla zmieniający się obraz tego, w jaki sposób Europejczycy wybierają żywność, jaka jest ich świadomość oraz obawy dotyczące żywienia, komu ufają, jeśli chodzi o informacje dotyczące bezpieczeństwa produktów żywnościowych. Niewątpliwie w ostatnim czasie na nasze wybory żywieniowe wpłynęła przede wszystkim globalna pandemia i wybuch wojny w Europie.
Kampania #Safe2EatEU to ogólnoeuropejska kampania, która pomaga zrozumieć, w jaki sposób europejskie normy bezpieczeństwa żywności zapewniają konsumentom swobodę w wyborze bezpiecznej i zdrowej żywności, którą kupujemy i jemy każdego dnia. Unijny system bezpieczeństwa żywności gwarantuje, że każdy mieszkaniec Europy ma prawo dowiedzieć się, w jaki sposób żywność, którą spożywa, jest produkowana, przetwarzana, pakowana, etykietowana i sprzedawana.
Tegoroczna kampania skupia się m. in. na informacjach dotyczących:
*chorób przenoszonych przez żywność
*higieny żywności
*suplementów diety
Wszystkie te aspekty mają kluczowe znaczenie dla utrzymania bezpieczeństwa żywności, która ma ogromny wpływ dla zachowania dobrego stanu zdrowia i naszego życia.
Każdego dnia dokonujemy niezliczonych wyborów żywieniowych, a czynniki wpływające na te wybory mogą się różnić w zależności od konsumenta. Dokonując odpowiednich wyborów podczas zakupów, przy zachowaniu odpowiednich warunków higienicznych podczas obróbki oraz spożywania posiłków, dostarczamy organizmowi wartościowe i zdrowe produkty, dzięki którym mamy siłę i energię do działania, a jednocześnie chronimy nasz organizm przed wieloma chorobami.
Każdy z nas od producenta do konsumenta ma wpływ na bezpieczeństwo żywności.