W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

#Safe2EatEU – Choroby przenoszone przez żywność

27.08.2024

#Safe2EatEU – Choroby przenoszone przez żywność

Każdy świadomy konsument żywności posiada wiele metod zmniejszania ryzyka chorób przenoszonych przez żywność. Może rutynowo używać termometru do mięsa, trzymać osobno surowe i gotowane mięso, myć ręce i blaty oraz stosować się do wszystkich innych wskazówek od zaufanych ekspertów, ale mimo to, z różnych powodów patogeny mogą nadal przedostawać się do jedzenia, powodując choroby. Szacuje się, że każdego roku 600 milionów ludzi - prawie 1 na 10 osób na całym świecie - zachoruje, a 420 000 umrze z powodu spożycia skażonej żywności lub wody.

Określa się, że jest 31 znacząco szkodliwych bakterii przenoszonych przez żywność, wirusów, pasożytów, toksyn czy chemikaliów, które powodują skażenie żywności i wody na całym świecie. Poprawa bezpieczeństwa żywności i technologii odegrała znaczącą rolę w ograniczeniu ich wpływu; jednak nowe ogniska nadal wybuchają.

 Przyczyną dużej liczby przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową jest żywność niewłaściwie przygotowywana lub nieprawidłowo przechowywana.  Żywność, zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego może zostać zanieczyszczona przez kontakt z osobami chorymi, również przez skażoną wodę, glebę, urządzenia lub opakowania. Do zakażenia może dojść na każdym etapie pozyskania i przetwórstwa żywności: uprawy, zbioru, przetwarzania, dystrybucji oraz przygotowywania posiłków. 

Do chorób przenoszonych droga pokarmową należą m.in.:

*Dur brzuszny (Salmonella typhi)

*Czerwonka (bakterie z rodzaju Shigella)

*Wirusowe zapalenie wątroby typu A

*Cholera (Vibrio cholerae - 23 lipca 2024 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię naukową na temat zwiększonego ryzyka dla zdrowia związanego z obecnością bakterii z rodzaju Vibrio w owocach morza w odniesieniu do zmian klimatycznych i narastającego zjawiska antybiotykoodporności w krajach UE).

Każdy z nas od producenta do konsumenta   ma wpływ na bezpieczeństwo żywności.  Odpowiednia produkcja, sposób przygotowania, warunki przechowywania mają wpływ na bezpieczeństwo żywności. Przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania żywności, takich jak regularne mycie rąk oraz trzymanie surowej żywności z dala od gotowanych produktów także zmniejsza ryzyko chorób przenoszonych przez żywność. 

UE szczyci się jednym z najbardziej rygorystycznych systemów bezpieczeństwa żywności na świecie. System ten, oparty na doskonałości naukowej, obejmuje ścisłą współpracę między Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i krajowymi organami ds. bezpieczeństwa żywności w całej Europie. Zarówno EFSA jak i organy krajowe odgrywają w tym systemie kluczową rolę.

Unijny system bezpieczeństwa żywności czuwa nad wysokim poziomem ochrony życia i zdrowia ludzkiego, zdrowia zwierząt i odpowiednich warunków ich hodowli, zdrowia roślin i ochrony środowiska naturalnego.

{"register":{"columns":[]}}