Zdrowe śniadanie do szkoły
26.02.2024
Śniadanie do szkoły dla dziecka musi być zdrowe, ale jeśli nie będzie też smaczne, maluch najpewniej pozostanie głodny.
Więc co zrobić na śniadanie do szkoły – to pytanie codziennie zadaje sobie chyba każdy rodzic ucznia. Warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów na zdrowe i szybkie śniadania, ale od czasu do czasu próbować też nowości.
Drugie śniadanie: dostarcza dziecku energii i składników pokarmowych, przez co zapewnia mu utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i przekłada się na wyniki w nauce. wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie dziecka.
Uczeń szkoły podstawowej spędza w szkole średnio więcej niż 5 godzin dziennie. Czas powrotu do domu wydłużają dojazd, pobyt w świetlicy czy dodatkowe zajęcia, dlatego dziecko w wieku szkolnym przynajmniej jeden posiłek musi spożyć w szkole. Każdy uczeń powinien zatem przed wyjściem z domu spakować do plecaka dodatkowy posiłek – drugie śniadanie. Powinno być pożywne, a jednocześnie estetyczne i łatwe do zabrania na wynos.
Posiłek ten powinien zostać zjedzony maksymalnie po upływie 4 godzin od pierwszego śniadania. Będzie to cenna i potrzebna dawka energii i składników odżywczych po intensywnej pracy umysłowej i wysokiej aktywności fizycznej, która przywróci dziecku siły i poprawi sprawność intelektualną. Pamiętajmy, że nawet najobfitsze śniadanie spożyte w domu nie zaspokoi zapotrzebowania dziecka na podstawowe składniki odżywcze przez cały czas spędzony przez nie w szkole.
Aby zaspokoić potrzeby młodego organizmu, drugie śniadanie powinno zawierać:
- pełnoziarniste produkty zbożowe, np. chleb żytni, orkiszowy, graham, makarony razowe, ryż brązowy, różnego rodzaju kasze (jaglana, kuskus razowy, pęczak itp.), płatki owsiane, jęczmienne, żytnie,
- warzywa i/lub owoce – świeże, sezonowe lub/i suszone niedosładzane i niesiarkowane,
- produkty białkowe – np. ser twarogowy półtłusty, serek twarogowy ziarnisty, jogurt naturalny 2% tłuszczu, jajka, nasiona roślin strączkowych (soczewicę, ciecierzycę, fasolę, groch itp.), opcjonalnie: chude mięsa pieczone/duszone,
- dobre tłuszcze – np. olej rzepakowy, nasiona słonecznika, dyni, sezamu, orzechy, migdały, masło min. 82% tłuszczu mlecznego w ograniczonej ilości.
Wzorcowe drugie śniadanie powinno składać się z trzech elementów z wykorzystaniem wyżej wymienionych składników:
- kanapek lub sałatki warzywnej/owocowej albo kaszy z owocami/warzywami itp.,
- warzyw i/lub owoców pokrojonych w cząstki bądź słupki,
- napoju – wody lub herbaty z suszonych owoców bądź świeżo wyciskanych soków owocowych, warzywnych, owocowo-warzywnych.
Pamiętajmy, że śniadania powinny być zdrowe, lecz nie muszą być nudne. To jak dzieci jedzą teraz, wpływa na ich rozwój, przyszłe nawyki i stan zdrowia w przyszłości.