Żywność podczas upałów
05.07.2023
Żywność podczas upałów
W upały, usmażone, ugotowane czy zgrillowane potrawy powinny trafić do lodówki najpóźniej w godzinę po przyrządzeniu. Powinny być też przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach, tak żeby nie stykały się z tym co w lodówce surowe. Temperatura w lodówce powinna wynosić 4,4 o C a w zamrażalniku poniżej - 18 o C.
Strzeż się salmonelli
Zachorowaniom można zapobiec przez :
- mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków
- utrzymanie w czystości naczyń i sprzętu kuchennego i samej kuchni
- przechowywanie żywności w odpowiednio niskiej temperaturze
- zapobieganie rozmnażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,
- wydzielanie miejsca w lodówce na surowy drób mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami
- całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia i gotowania
- poddawanie żywności działaniu wysokiej temperaturze (gotowanie, pieczenie, duszenie)
- mycie jaj przed rozbiciem skorupki
- unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców
- zabezpieczenie żywności przed dostępem owadów i gryzoni
- mycie owoców i warzyw przed zjedzeniem