W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żywność podczas upałów

05.07.2023

zdjęcie owoców w koszu wiklinowym, na pierwszym planie kiść zielonego winogrona, pomarańcza, cztery truskawki, czerwone jabłko, na drugim planie dwie gruszki w kolorze pomarańczowym oraz zielonym

Żywność podczas upałów

W upały, usmażone, ugotowane czy zgrillowane potrawy powinny trafić do lodówki najpóźniej w godzinę po przyrządzeniu.  Powinny być też przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach, tak żeby nie stykały się z tym co w lodówce surowe. Temperatura w lodówce powinna wynosić 4,4 o C a w zamrażalniku poniżej  - 18 o C.

                                                   Strzeż się salmonelli

Zachorowaniom można zapobiec przez :

  • mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków
  • utrzymanie w czystości naczyń i sprzętu kuchennego i samej kuchni
  • przechowywanie żywności w odpowiednio niskiej temperaturze
  • zapobieganie rozmnażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,
  • wydzielanie miejsca w lodówce na surowy drób mięso  i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami
  • całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia i gotowania
  • poddawanie żywności działaniu wysokiej temperaturze (gotowanie, pieczenie, duszenie)
  • mycie jaj przed rozbiciem skorupki
  • unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców
  • zabezpieczenie żywności przed dostępem owadów i gryzoni
  • mycie owoców i warzyw przed zjedzeniem
{"register":{"columns":[]}}