W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

ALERGENY

rge

Alergie pokarmowe i reakcje nietolerancji na wybrane składniki żywności stały się na przestrzeni ostatnich lat palącym problemem o wymiarze społecznym i indywidualnym. Mimo że problem ten dotyczy niewielkiej części populacji, stanowi on poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności, a w konsekwencji zwiększa ryzyko związane ze zdrowiem i życiem konsumentów, gdyż podstawą leczenia alergii pokarmowej jest przede wszystkim stosowanie diety eliminacyjnej.

Z tego względu EFSA i FDA nakłada na producentów obowiązek informowania konsumentów o składnikach, które wywołują alergie lub nietolerancje pokarmowe. Brak wyszczególnienia wszystkich alergenów zawartych w produkcie jest najczęstszą przyczyną wycofywania produktu z obrotu w UE i USA. Do najpopularniejszych alergenów zalicza się jaja, mleko, soję, ryby, orzeszki ziemne, orzechy, skorupiaki, mięczaki, zaś gluten i laktoza to najczęstsze przyczyny nietolerancji pokarmowych.

Zarządzanie alergenami stanowi niezbędny element samokontroli zgodnie z działaniami korygującymi i prewencyjnymi systemu HACCP, minimalizuje ryzyko związane z alergenami w żywności w odniesieniu do procesów produkcyjnych i łańcucha dostaw. Skuteczny system zarządzania kontrolą alergenów zmniejsza do minimum ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego alergenami oraz zapewnia zgodność z wymogami dotyczącymi znakowania środków spożywczych.

Lista najważniejszych alergenów pokarmowych prezentuje się następująco:

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne

Więcej informacji o kampanii:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl

Żródło : https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl, https://ncez.pzh.gov.pl/.

 

 

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}