Kampania EFSA "Wybieraj bezpieczną żywność"
11.08.2021
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął kampanię informacyjną „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood. Większość działań będzie realizowana w okresie letnim i wczesną jesienią.
Celem nowej, ogólnoeuropejskiej kampanii EFSA jest zachęcenie Europejczyków do podejmowania świadomych wyborów dotyczących żywności poprzez wyjaśnienie kluczowej roli, jaką nauka i naukowcy odgrywają w bezpieczeństwie żywności. Kampania będzie oferować konsumentom praktyczne informacje, począwszy od pomocy w rozszyfrowaniu etykiet i zrozumieniu dodatków, aż po porady, dlaczego surowych ziemniaków nie należy przechowywać w lodówce.
Kampania poruszać będzie wiele obszarów związanych z bezpieczeństwem żywności, a wśród nich np.:
Zdrowe wybory żywieniowe – np. ile soli można dodawać do jedzenia?
Odszyfrowywanie etykiet – co oznaczają terminy „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed”
Oświadczenia zdrowotne – czy oświadczenie, jak np. „może obniżyć poziom cholesterolu” na opakowaniu to tylko chwyt marketingowy?
Opakowania – czy substancje chemiczne przedostają się przez opakowanie do żywności?
Alergeny – jak sprawdzić czy w jedzeniu nie ma śladowych ilości alergenów?
Dodatki do żywności – czy konsumenci powinni obawiać się dodatków do żywności?
Choroby przenoszone przez żywność – podstawowe zasady higieny podczas przygotowywania żywności
Zdrowie pszczół – jak spadek liczebności pszczół wpłynie na naszą żywność?
Dobrostan zwierząt – zdrowe i zadbane zwierzęta to bezpieczna żywność
Higiena jedzenia – zasady higieny, przechowywania i przygotowywania żywności
Zanieczyszczenia – sposoby zmniejszania liczby zanieczyszczeń w żywności, np. akrylamidu, i ich destrukcyjnego wpływu na nasze zdrowie
Więcej informacji na temat kampanii EFSA #EUChooseSafeFood dostępnych jest na stronie: