W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Od „ChooseSafeFood” do „Safe2Eat”, niezmiennie o bezpieczeństwie żywności

04.09.2024

sa

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Szydłowcu informuje, że Państwowa Inspekcja Sanitarna po raz czwarty włącza się w kampanię informacyjną organizowaną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

W roku 2024 akcja powraca pod nową nazwą: „#Safe2EatEU” i rozszerza się – do jej realizacji przystąpiło 18 krajów w Unii Europejskiej.

Celem kampanii jest niezmiennie dążenie do podniesienia świadomości społeczeństwa nt. wytwarzania, przygotowania i spożywania zdrowej żywności i prawidłowych, zgodnych z zasadami zbilansowanej diety, produktów spożywczych, potraw i posiłków oraz budowanie zaufania konsumentów do systemu żywnościowego EU.

Adresatami kampanii są przede wszystkim mieszkańcy Europy w wieku od 18 do 55 lat, w szczególności młodzi rodzice oraz osoby zainteresowane bezpieczeństwem żywności i przekazywaniem tej wiedzy.  Treści  prezentowane  w  kampanii  skupiają  się  na  znaczeniu  - w  ocenie bezpieczeństwa  żywności - roli  europejskich naukowców, którzy współpracują ze sobą, aby  chronić  konsumentów  przed  zagrożeniami  związanymi  z  żywnością (choroby przenoszone przez skażoną żywność, suplementy diety, higiena w procesach wytwarzania i dystrybucji żywności).

Więcej informacji na stronie internetowej: https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat

 

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}