Od „ChooseSafeFood” do „Safe2Eat”, niezmiennie o bezpieczeństwie żywności
04.09.2024
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Szydłowcu informuje, że Państwowa Inspekcja Sanitarna po raz czwarty włącza się w kampanię informacyjną organizowaną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
W roku 2024 akcja powraca pod nową nazwą: „#Safe2EatEU” i rozszerza się – do jej realizacji przystąpiło 18 krajów w Unii Europejskiej.
Celem kampanii jest niezmiennie dążenie do podniesienia świadomości społeczeństwa nt. wytwarzania, przygotowania i spożywania zdrowej żywności i prawidłowych, zgodnych z zasadami zbilansowanej diety, produktów spożywczych, potraw i posiłków oraz budowanie zaufania konsumentów do systemu żywnościowego EU.
Adresatami kampanii są przede wszystkim mieszkańcy Europy w wieku od 18 do 55 lat, w szczególności młodzi rodzice oraz osoby zainteresowane bezpieczeństwem żywności i przekazywaniem tej wiedzy. Treści prezentowane w kampanii skupiają się na znaczeniu - w ocenie bezpieczeństwa żywności - roli europejskich naukowców, którzy współpracują ze sobą, aby chronić konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością (choroby przenoszone przez skażoną żywność, suplementy diety, higiena w procesach wytwarzania i dystrybucji żywności).
Więcej informacji na stronie internetowej: https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat