Informacja dotycząca postępowania z żywnością podczas powodzi
- Artykuły żywnościowe, zepsute, zanieczyszczone i spleśniałe są szkodliwe dla zdrowia. Pozostawione, przechowywane w miejscach dotkniętych powodzią narażone są na zepsucie i zanieczyszczenie a zatem spożycie ich może stanowić przyczynę chorób lub nawet śmierci.
- Na terenie dotkniętym powodzą nie należy pić i używać do gotowania wody ze studni i zbiorników wodnych, woda nawet po opadnięciu fali powodziowej nie nadaje się do spożycia. Używać należy tylko wody butelkowanej lub dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej.
- Artykuły spożywcze mające kontakt z wodą powodziową, również w opakowaniach hermetycznych a także żywność, którą należy przechowywać w warunkach chłodniczych (ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu i przerwanie łańcuch chłodniczego) należy wyrzucić.
- Żywność, należy chronić przed zepsuciem i zanieczyszczeniami.
- Przechowujemy żywność w szczelnych opakowaniach, przykrytą, w suchymi chłodnym miejscu i tam gdzie w pomieszczeniach nie ma środków chemicznych.
- Należy chronić żywność przed gryzoniami i szkodnikami.
Zalane pomieszczenia zdezynfekuj, wywietrz, wysusz i odmaluj (szczególnie jeśli przechowujesz w nich żywność, przygotowujesz posiłki lub jeżeli przebywają w nich dzieci).