W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczna żywność dla każdego. Prace FAO w zakresie bezpieczeństwa żywności: nauka, normy i dobre praktyki- opracowanie.

04.05.2023

broszura fao, kelner trzymające w dłoniach talerz z jedzeniem

Wydarzenia globalne i krajowe, takie jak: choroby ludzi i choroby zwierząt; kryzys klimatyczny; niedobór wody; wzrost liczby ludności; konflikty i przymusowe migracje, dobitnie pokazują współzależność i kruchość systemów rolno-spożywczych. Aż 600 mln ludzi co roku zapada na choroby z powodu skażonej żywności, a blisko 420 tys. z nich umiera. Zakłócenia w jednym miejscu mogą szybko odbija się w innych miejscach, powodując niedobory żywności, gwałtowny wzrost cen żywności i ponowne pojawienie się głodu. Niebezpieczna żywność hamuje wzrost gospodarczy, a roczne w krajach o niskich i średnich dochodzie straty w produktywności sięgają 95 mld USD.

FAO jest zaangażowana we wspieranie zmian społecznych i innowacji technologicznych, popartych dowodami naukowymi, aby zapoczątkować erę transformacji systemów rolno-spożywczych, która stawia bezpieczeństwo żywności w centrum uwagi.

Priorytety FAO w zakresie bezpieczeństwa żywności podkreślają znaczenie Codex Alimentarius dla bezpieczeństwa żywności w skali globalnej i podkreślają, że rzeczywiście bezpieczeństwo żywności jest sprawą każdego.

FAO wydało właśnie broszurę opisującą swoje prace nad bezpieczeństwem żywności pt. „Bezpieczna żywność dla wszystkich – prace FAO na temat bezpieczeństwa żywności: nauka, normy i dobre praktyki”.

Łańcuch żywnościowy – uprawa, zbiory, przetwarzanie, pakowanie, transport, dystrybucja, handel, kupowanie, przygotowywanie, konsumpcja i ostatecznie pozbywanie się tego, co konsumujemy – to krucha sekwencja, w której każdy punkt jest obarczony ryzykiem.

W broszurze zawarto informacje o pracach FAO i jej partnerów w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności, także w formie interaktywnej. Celem opracowania jest rozwijanie, wdrażanie i rozpowszechnianie najnowszych osiągnięć naukowych; wspierać dobre rządy; ułatwiać zapobieganie i reagowanie na sytuacje kryzysowe związane z bezpieczeństwem żywności; i uważnie obserwować zarówno przyszłe możliwości, jak i ryzyka, które mogą im towarzyszyć. Żywność jest esencją życia. A bezpieczeństwo żywności to sprawa każdego z nas.

 

 

Źródła:

https://www.fao.org/documents/card/en/c/cc4347en

https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1635326/#.ZCJALBFHd38.linkedin

https://foodfakty.pl/bezpieczna-zywnosc-dla-kazdego-prace-fao-w-zakresie-bezpieczenstwa-zywnosci-nauka-normy-i-dobre-praktyki-opracowanie

{"register":{"columns":[]}}