W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wytyczne dotyczące oznaczania informacji na temat żywności, opracowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)

08.02.2024

Kobieta w sklepie spożywczym, trzyma w prawej ręce koszyk na zakupy a w lewej dłoni produkt spożywczy i czyta etykietę

Podmioty działające na rynku spożywczym, w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, podejmują decyzje o rodzaju oznaczenia daty (tj. daty minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”/ „best before”) lub terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”/„use by”)), ustalaniu okresu przydatności do spożycia (shelf-life) i informacji powiązanych - na etykiecie lub w oznakowaniu produktów.

Decyzję o rodzaju oznaczenia daty należy podejmować indywidualnie dla każdego produktu, biorąc pod uwagę możliwe zagrożenia, właściwości, warunki przetwarzania i przechowywania. Identyfikacja zagrożeń jest indywidualna dla danego środka spożywczego i powinna uwzględniać mikroorganizmy chorobotwórcze zdolne do rozwoju w opakowanej żywności o kontrolowanej temperaturze w dających się rozsądnie przewidzieć warunkach.

Wytyczne przygotowane przez EFSA mają wesprzeć przedsiębiorców, jak również organy urzędowej kontroli żywności.

 

 

 

Źródło: https://www.gov.pl/web/gis

Materiały

Część 1 - oznakowanie daty
Część​_1​_-​_oznaczanie​_daty.pdf 1.83MB
Część 2 - informacje na temat żywności
Część​_2​_-​_informacje​_na​_temat​_żywności.pdf 1.02MB
{"register":{"columns":[]}}