W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych

Do podstawowych zadań Sekcji Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych należy:

  • sprawowanie nadzoru sanitarnego nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży  środków spożywczych,
  • sprawowanie nadzoru sanitarnego nad warunkami produkcji  i obrotu  materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością  oraz kosmetykami,
  • sprawowanie nadzoru  nad realizacją prawidłowego żywienia ludzi w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego  i otwartego,
  • udział w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzania, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów,
  • kontrola środków transportu do przewozu środków spożywczych,
  • rozpatrywanie odwołań, zażaleń i skarg związanych ze stanem  sanitarnym obiektów oraz produkcją środków spożywczych, jako organ I instancji,
  • udział w likwidacji i opracowywaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych,
  • podejmowanie działań na rzecz polepszenia jakości zdrowotnej środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością  i jakości żywienia ludzi, warunków sanitarnych w obiektach zajmujących się żywieniem  ludzi, produkcją i dystrybucją środków spożywczych  oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością  oraz kosmetyków,
  • sprawowanie nadzoru sanitarnego nad środkami spożywczymi  oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością  przywożonymi z państw nie będącymi członkami Unii Europejskiej  lub wywożonymi do nich,
  • prowadzenie czynności kontrolnych oraz pobór próbek środków spożywczych w obiektach żywnościowo - żywieniowych oraz  w wytwórniach i miejscach obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
  • opracowywanie bazy danych o podmiotach gospodarczych,
  • współpraca z  Inspekcją Weterynaryjną,  Policją i Strażą  Miejską  w zakresie bieżącego nadzoru sanitarnego,
  • podejmowanie działań w ramach funkcjonowania: systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach RASFF oraz europejskiego systemu szybkiej informacji o produktach niebezpiecznych  RAPEX,
  • wykonywanie zadań wynikających z ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych.
  • działanie zgodnie z obowiązującym systemem zarządzania.
{"register":{"columns":[]}}