Sekcja Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych
Do podstawowych zadań Sekcji Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych należy:
- sprawowanie nadzoru sanitarnego nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży środków spożywczych,
- sprawowanie nadzoru sanitarnego nad warunkami produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami,
- sprawowanie nadzoru nad realizacją prawidłowego żywienia ludzi w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i otwartego,
- udział w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzania, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów,
- kontrola środków transportu do przewozu środków spożywczych,
- rozpatrywanie odwołań, zażaleń i skarg związanych ze stanem sanitarnym obiektów oraz produkcją środków spożywczych, jako organ I instancji,
- udział w likwidacji i opracowywaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych,
- podejmowanie działań na rzecz polepszenia jakości zdrowotnej środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i jakości żywienia ludzi, warunków sanitarnych w obiektach zajmujących się żywieniem ludzi, produkcją i dystrybucją środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków,
- sprawowanie nadzoru sanitarnego nad środkami spożywczymi oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością przywożonymi z państw nie będącymi członkami Unii Europejskiej lub wywożonymi do nich,
- prowadzenie czynności kontrolnych oraz pobór próbek środków spożywczych w obiektach żywnościowo - żywieniowych oraz w wytwórniach i miejscach obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
- opracowywanie bazy danych o podmiotach gospodarczych,
- współpraca z Inspekcją Weterynaryjną, Policją i Strażą Miejską w zakresie bieżącego nadzoru sanitarnego,
- podejmowanie działań w ramach funkcjonowania: systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach RASFF oraz europejskiego systemu szybkiej informacji o produktach niebezpiecznych RAPEX,
- wykonywanie zadań wynikających z ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych.
- działanie zgodnie z obowiązującym systemem zarządzania.