Sekcja Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia
Sekcja prowadzi nadzór nad warunkami higieniczno-sanitarnymi zakładów i wyposażenia, wymaganiami w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie środkami spożywczymi, dozwolonymi substancjami dodatkowymi z wyłączeniem środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami.
1. | Uzyskanie zgody na działalność w obiektach produkcji i obrotu żywnością: |
a) | złożenie w sekretariacie PSSE wniosku o wydanie opinii sanitarnej wraz z dokumentacją: zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, NIP, REGON, projekt budowlany, umowę najmu lokalu (kserokopie), |
b) | odbiór sanitarno - techniczny pomieszczeń przeznaczonych do prowadzenia działalności wspólnie z Sekcją Nadzoru Zapobiegawczego, |
c) | wydanie decyzji zezwalającej na prowadzenie działalności. |
2. | Uzyskanie opinii sanitarnej na środek transportu służący do przewozu artykułów spożywczych: |
a) | złożenie wniosku wraz z dokumentacją: dowód rejestracyjny pojazdu, zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, NIP, REGON (kserokopie), |
b) | wizja środka transportu na terenie PSSE, |
c) | wydanie stosownej decyzji. |
3. | Uzyskanie decyzji niezbędnej do otrzymania koncesji na sprzedaż alkoholu: |
a) | złożenie wniosku, |
b) | wydanie decyzji. |
4. | Uzyskanie zgody na działalność w obiektach sezonowych: |
a) | złożenie w sekretariacie PSSE wniosku o wydanie opinii sanitarnej wraz z dokumentacją: zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, NIP, REGON (kserokopie) |
b) | odbiór sanitarno - techniczny pomieszczeń przeznaczonych do prowadzenia działalności, |
c) | przedstawienie pozytywnego wyniku badań laboratoryjnych wyrobów pobranych z produkcji próbnej, |
d) | wydanie decyzji zezwalającej na prowadzenie działalności. |
5. | W ramach bieżącego nadzoru sanitarnego przedstawiciele Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego: |
a) | przeprowadzają kontrole sanitarne w: |
- zakładach produkcyjnych takich, jak: wytwórnie lodów, piekarnie, ciastkarnie, młyny, zakłady garmażeryjne, wytwórnie surówek, makaronów, wyrobów cukierniczych, koncentratów, wytwórnie wód mineralnych oraz wytwórnie używek, | |
- obiektach obrotu żywnością - sklepy, kioski, magazyny hurtowe, targowiska, handel okrężny, | |
- zakładach żywieniowych: szpitalach i innych placówkach służby zdrowia, szkołach, przedszkolach, żłobkach, domach dziecka, internatach, stołówkach pracowniczych, akademickich i w ośrodkach wczasowych, restauracjach, punktach gastronomicznych, pijalniach piwa i innych punktach prowadzących żywienie, | |
- wytwórniach chemii gospodarczej, opakowań do żywności oraz innych przedmiotów użytku mających kontakt z żywnością, | |
b) | dokonują oceny sposobu żywienia w placówkach służby zdrowia, oświatowo-wychowawczych oraz prowadzących żywienie dla grup zorganizowanych, która obejmuje ocenę jadłospisów dekadowych i racji pokarmowych oraz prób posiłków do oceny laboratoryjnej. Propagują zasady zdrowego żywienia. |
c) | pobierają próby artykułów spożywczych z nadzorowanych zakładów oraz prób wymazów sanitarnych do badań laboratoryjnych. |
Podstawą działania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku jest:
|