"Bezpieczne grzybobranie"
31.10.2023
Państwowa Inspekcja Sanitarna woj. ślaskiego prowadzi działania informacyjno-edukacyjne, mające na celu profilaktykę zatruć grzybami.
Walory smakowe i zapachowe sprawiają, że grzyby są chętnie spożywane przez ludzi. W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.
JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ NA GRZYBOBRANIE?
• Odpowiednie ubranie zabezpiecza nas przed ukąszeniem owadów i żmij – bluzka lub kurtka z długim rękawem, spodnie z długimi nogawkami, buty z wyższą cholewką, nakrycie głowy.
• Koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy, w foliowej torebce grzyby zaparzają się – mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia.
• Środek odstraszający owady – uchroni nas przed komarami i kleszczami.
DEKALOG GRZYBIARZA
• Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz.
• Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien.
• Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe- z „siateczką”.
• Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
• Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe.
• Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni.
• Unikaj grzybów małych- trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie!
• Nie podawaj grzybów małym dzieciom!
• Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła!
• Nie identyfikuj grzybów próbując ich!
NIE ZALECA SIĘ SPOŻYWANIA GRZYBÓW!
• kobietom w ciąży i karmiącym
• dzieciom
• osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego
PAMIĘTAJ!
• Zbieranie grzybów wymaga wiedzy i doświadczenia.
• Zbieraj grzyby, co do których masz całkowitą pewność.
• Jeżeli masz wątpliwości co do gatunku grzybów, nie ryzykuj!