W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Obowiązki przedsiębiorstw sektora spożywczego

Obowiązek rejestracji i zatwierdzenia zakładów

OBOWIĄZKI PRZEDSIĘBIORSTW SEKTORA SPOŻYWCZEGO

m.in.: określono  w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Ustawa wprowadza obowiązek rejestracji oraz zatwierdzenia zakładów, które:

  1. produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
  2. wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
  3. produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego,
  4. działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem

           
- w trybie i na zasadach określonych w rozporządzeniu (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych ( Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str.1, Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t.34, str. 319).


Podmioty działające na rynku spożywczym lub rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek w sprawie:

  • wpisu do rejestru zakładów,
  • zatwierdzenia zakładu i o wpis do rejestru zakładów
  • dokonania zmian w rejestrze zakładów
  • wykreślenia z rejestru zakładów.
Kary

Ustawa wprowadza znacznie surowsze kary za nieprzestrzeganie przepisów ustawy oraz przepisów rozporządzeń wspólnotowych:

  • kto produkuje lub wprowadza do obrotu środek spożywczy szkodliwy dla zdrowia lub życia człowieka, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2 (art. 96 ust. 1),
  • kto produkuje lub wprowadza do obrotu, szkodliwy dla zdrowia lub życia człowieka, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplement diety lub nową żywność, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3 (art. 96 ust. 2),
  • kto produkuje lub wprowadza do obrotu środek spożywczy zepsuty lub zafałszowany, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku (art. 97 ust. 1),
  • kto prowadzi działalność gospodarczą w zakresie sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez internet, bez zarejestrowania zakładu, podlega karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku (art. 98 ust.1),

karze grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2 podlega również osoba, która:

  • nieprawidłowo znakuje żywność genetycznie zmodyfikowaną,
  • wprowadza ją do obrotu bez uzyskania zezwolenia,
  • nie wykonuje obowiązku monitoringu wprowadzonej do obrotu żywności GM,
  • nie wycofuje z obrotu żywności GM, która nie spełnia obowiązujących wymagań,
  • wprowadza do obrotu nową żywność bez zezwolenia lub nieprawidłowo ją znakuje


Ustawa wprowadza kary pieniężne do  wysokości trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający, w przypadkach, kto m.in.:

  • nie przestrzega wymagań w zakresie znakowania środków spożywczych,
  • wprowadza do obrotu jako żywność produkt nie będący żywnością,
  • nie wycofuje z obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka, środka spożywczego zepsutego oraz środka spożywczego zafałszowanego,
  • prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez  złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów lub wbrew decyzji
  • o odmowie zatwierdzenia zakładu,
  • produkuje lub wprowadza do obrotu żywność w zakresie niezgodnym z decyzją o zatwierdzeniu zakładu,
  • prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością wbrew decyzji o cofnięciu lub zawieszeniu zatwierdzenia zakładu lub wbrew decyzji o czasowym zawieszeniu działalności lub zamknięciu całego lub części danego zakładu,
  • utrudnia lub uniemożliwia przeprowadzenie urzędowej kontroli żywności,
  • w ramach prowadzonej działalności sprzedaje w jednostce systemu oświaty środki spożywcze inne niż objęte grupami środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży określonymi w przepisach wydanych na podstawie art. 52c ust. 6 pkt 1,
  • w ramach prowadzonej działalności reklamuje lub promuje w jednostce systemu oświaty środki spożywcze inne niż objęte grupami środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży określonymi w przepisach wydanych na podstawie art. 52c ust. 6 pkt 1 lub niespełniające wymagań określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 52c ust. 6 pkt 2,
  • prowadząc działalność w zakresie zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży w jednostce systemu oświaty w ramach żywienia zbiorowego stosuje środki spożywcze nieodpowiadające wymaganiom określonym w przepisach wydanych na podstawie art. 52c ust. 6 pkt 2.

 

Ochrona praw konsumentów

Ustawa zwiększa ochronę praw konsumentów:

w przypadku szkody wyrządzonej przez środki spożywcze niebezpieczne – odpowiedzialność będzie ponosił podmiot działający na rynku spożywczym na zasadach określonych w przepisach Kodeksu cywilnego

{"register":{"columns":[]}}