Ostrzeżenie dotyczące substancji zakazanej w żywności - kory johimby i preparatów z niej uzyskanych
02.06.2021
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tychach przypomina, że:
Pausinystalia johimbe (K. Schum.) Pierre ex Beille ze względu na zawartość alkaloidów indolowych (johimbin) w korze rośliny, znajduje się na liście substancji botanicznych, w których stwierdzono obecność naturalnie występujących składników mogących stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego w przypadku wykorzystania ich do produkcji żywności i suplementów diety (Raport naukowy EFSA, Dziennik EFSA 2012;10(5):2663).
W myśl rozporządzenia Komisji (UE) 2019/650 z dnia 24 kwietnia 2019 r. zmieniającego załącznik III do rozporządzenia nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do johimby lekarskiej (Pausinystalia yohimbe (K. Schum) Pierre ex Beille) (Dz. Urz. UE z 25.04.2019 L110) kora johimby i preparaty z niej uzyskane zostały wpisane do części A załącznika III - Substancje zakazane w żywności.
W świetle powyższego od dnia 15 maja 2019 r. zarówno kora johimby lekarskiej jak również preparaty z niej uzyskane są zakazane do stosowania w żywności.