Higiena Żywności i Żywienia
Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów prowadzi nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, warunków żywienia zbiorowego, warunków produkcji i obrotu materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami. Zadania realizowane są poprzez:
- Kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakresie produkcji oraz wprowadzania do obrotu środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.
- Zatwierdzanie i rejestrowanie zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Podejmowanie działań mających na celu ochronę zdrowia i życia konsumentów w przypadku a stwierdzenia nieprawidłowości zagrażających ich zdrowiu lub życiu.
- Prowadzenie dochodzenia przy współudziale Sekcji Epidemiologii w przypadku zbiorowych zatruć pokarmowych oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie.
- Ocenę stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad GHP/GMP oraz zasad systemu HACCP w nadzorowanych obiektach.
- Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetykach w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i nieżywnościowych RASFF i RAPEX.
- Teoretyczną ocenę jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.
- Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa żywności i spełnienia wymagań zdrowotnych zawartych w obowiązujących przepisach.
- Pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli kosmetyków.
- Rozpatrywanie interwencji w sprawie jakości zdrowotnej środków spożywczych lub nieprawidłowości w procesie produkcji i obrocie żywnością.
Materiały
Wniosek o wpis w rejestrze zakładówwniosek_o_wpis_do_rejestru_zakladow.doc 0.02MB Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładow
wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze_zakladow.doc 0.02MB Wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów
wniosek_o_wykreslenie_z_rejestru_zakladow.doc 0.02MB Wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładów
wniosek_o_zatwierdzenie_i_o_wpis_do_rejestru_zakladow.doc 0.04MB