Dyżur klasyfikatora grzybów świeżych
PSSE w m.st. Warszawie udziela bezpłatnych porad grzybowych.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m.st. Warszawie informuje że wprowadził dyżury klasyfikatorów grzybów świeżych.
Osoby zainteresowane uzyskały możliwość sprawdzenia zebranych grzybów:
2 i 3 października w siedzibie PSSE w m.st. Warszawie przy ul. Kochanowskiego 21 .
Pomoc klasyfikatora grzybów świeżych oferujemy po uprzednim kontakcie telefonicznym:
22 310-79-77
4 i 7 października w siedzibie PSSE w m.st. Warszawie przy ul. Cyrulików 35 .
Pomoc klasyfikatora grzybów świeżych oferujemy po uprzednim kontakcie telefonicznym:
22 311-80-07
Od 8 października w siedzibie PSSE w m.st. Warszawie przy ul. Cyrulików 35 .
Pomoc klasyfikatora grzybów świeżych oferujemy po uprzednim kontakcie telefonicznym:
22 311-80-07
Ważne:
- oceniamy tylko grzyby świeże na podstawie cech zewnętrznych;
- grzyby do oceny dostarczamy w przewiewnych pojemnikach (kosze, łubianki);
- do oceny przynosimy grzyby świeże, najpóźniej do 48 godzin od zbioru, jeśli są przechowywane w temperaturze do 10°C;
- oceniamy grzyby w postaci całych, dobrze wykształconych owocników (zbyt młode mogą nie mieć wykształconych wszystkich cech charakterystycznych dla danego gatunku);
- nie oceniamy grzybów zapleśniałych, nasączonych wodą;
- nie oceniamy grzybów przetworzonych.
Poradnictwo grzybowe prowadzone jest wyłącznie DLA OSÓB PRYWATNYCH, zbierających grzyby na własne potrzeby w zakresie gatunków grzybów wymienionych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia: Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1048 ze zm.).
Nie wydajemy atestów na grzyby.