Orzeczenia lekarskie - informacja dla osób zajmujących się żywnością
07.11.2023
PAMIĘTAJ:
- orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych jest podstawowym dokumentem umożliwiającym dopuszczenie do prac w bezpośrednim kontakcie z żywnością
- orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych wydaje lekarz medycyny pracy lub lekarz podstawowej opieki zdrowotnej, na podstawie m.in. wyników badań na nosicielstwo oraz innych koniecznych dla danego stanowiska pracy
- skierowanie na badania sanitarno-epidemiologiczne wydaje pracodawca, który pokrywa koszty badań
- orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych należy przechowywać w miejscu wykonywania pracy i udostępniać na żądanie organów urzędowej kontroli żywności
- dopuszczenie do prac w bezpośrednim kontakcie z żywnością osoby bez aktualnego orzeczenia lekarskiego do celów sanitarno-epidemiologicznych stanowi poważne naruszenie przepisów prawa
- “książeczka sanepidowska” od dawna nie jest i nie może być przedmiotem oceny pracownika inspekcji sanitarnej
Materiały
Ulotka do pobraniaULOTKA_!.pdf 0.30MB