W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne Ferie 2024

Ferie

Zimowa przerwa międzysemestralna, jak co roku, jest ruchoma i przypada w różnych terminach, w zależności od regionu.

Od 15 stycznia wypoczywają uczniowie z województwa: dolnośląskiego, mazowieckiego, opolskiego i zachodniopomorskiego. Pierwsza tura ferii zakończy się 28 stycznia.

Kiedy będą odpoczywać dzieci w pozostałych województwach?

22 stycznia - 4 lutego – województwa: podlaskie, warmińsko-mazurskie

29 stycznia - 11 lutego – województwa: lubelskie, łódzkie, podkarpackie, pomorskie, śląskie

12 lutego - 25 lutego - województwa: kujawsko-pomorskie, lubuskie, małopolskie, świętokrzyskie, wielkopolskie.

W tym okresie sanepid sprawdzi warunki w miejscach wypoczynku w każdej formie – zarówno wyjazdowej np. na obozach, jak i w miejscu zamieszkania, np. na półkoloniach i „zimach w mieście”.

Zakres naszej kontroli jest szeroki - zawiera m.in. ocenę warunków pobytu uczestników, bezpiecznej aktywności, higieny przygotowania i spożywania posiłków.

Kontrole mogą mieć charakter planowy lub interwencyjny - po zgłoszeniu nieprawidłowości np. przez opiekunów uczestnika obozu.

Najważniejsze zasady zdrowego i bezpiecznego wypoczynku
(przydatne informacje, które warto zapamiętać i stosować wedle potrzeby):

  1.  Jeżeli dziecko wyjeżdża na zorganizowany wypoczynek, należy sprawdzić, pod czyją będzie opieką i czy wypoczynek został zarejestrowany? Informacje na ten temat - na stronie internetowej www.wypoczynek.men.gov.pl lub w kuratorium oświaty.
  2. Przy wyborze formy wypoczynku dla swojego dziecka (czy to wyjazdowa, czy w miejscu zamieszkania), należy mieć na względzie stan jego zdrowia, predyspozycje i stopień samodzielności.
  3. Należy zwracać uwagę na jakość, świeżość jedzenia, aby uniknąć zatruć pokarmowych. Przechowywać żywność w higienicznych warunkach i niskiej temperaturze, utrzymywać czystość, myć owoce i warzywa, zwracać uwagę na datę przydatności żywności do spożycia. Państwowa Inspekcja Sanitarna stoi na straży bezpieczeństwa żywności i żywienia, ale wiele zależy od bezpośrednich decyzji każdego z nas.
  4. Należy obserwować  prognozy pogody. Dostosowywać ubiór do aktualnej aury, ale też planować aktywności do pogody.  
  5. Idąc do klubu /dyskoteki należy zawsze mieć na oku swoją szklankę lub kieliszek. Trzeba uważać na nowe narkotyki tzw. „dopalacze”. Ich skład i działanie nigdy nie są pewne. Jeżeli czyjeś zachowanie, szczególnie młodych osób, budzi podejrzenia – proszę się nie wahać, reagować!
  6. Należy porozmawiać z dzieckiem, jeśli jedzie samo na obóz, o przestrzeganiu kilku istotnych zasad własnego bezpieczeństwa. Powinno pamiętać, że:
  • nie należy zbliżać się do obcych zwierząt, nawet jeśli robią wrażenie łagodnych,
  • do zabawy wybierać miejsca bezpieczne oraz zawsze trzeba przekazywać opiekunom, dokąd wychodzi i informować ich o wszelkich sytuacjach zagrożenia (np. o obcych, zaczepiających je ludziach, zakupach z nieznanego źródła itp.),
  • jego podstawowym opiekunem będzie wychowawca i to na niego może liczyć, jeśli potrzebuje pomocy, rady lub wsparcia albo jest chore. Należy także podkreślić, że bez wiedzy wychowawcy nie można wychodzić poza teren miejsca wypoczynku nawet bardzo blisko,
  • trzeba pilnować swoich pieniędzy i najlepiej nie nosić ich wszystkich przy sobie lub powierzyć część opiekunowi,
  • nie wolno przyjmować od nieznanych osób jedzenia i napojów,
  • zawsze odmówić, gdyby ktokolwiek proponował mu alkohol, narkotyki czy psychoaktywne środki zastępcze (dopalacze) i o takiej sytuacji bezzwłocznie poinformować wychowawcę.
  • dokładnie myć ręce pod bieżącą wodą przed posiłkami oraz bezwzględnie po każdym skorzystaniu z toalety,
  • dbać o higienę osobistą, nie używać wspólnie z innymi osobami ręcznika, grzebienia i innych przyborów toaletowych oraz nie wymieniać się i nie pożyczać ubrań,
  • nie pić napojów z jednego pojemnika (butelki, kubka) z innymi uczestnikami wypoczynku
  • dokładnie myć surowce (owoce, warzywa) podczas sporządzania posiłku, pamiętać o właściwym przechowywaniu żywności, unikać zakupów wątpliwej jakości żywności,
  • w razie niepokojących objawów samopoczucia i zdrowia (m. in. nudności, bóle brzucha, wymioty, biegunka, gorączka) zgłosić się do opiekuna lub wychowawcy.

 

Materiały

broszura
Bezpieczne​_Ferie​_z​_Inspekcją​_Sanitarną.pdf 1.57MB
Bezpieczne Ferie
327286945​_723089172531261​_475041252190625405​_n​_(002).jpg 0.22MB
{"register":{"columns":[]}}