Wytyczne MEN, MZ i GIS dla organizatorów półkolonii w szkołach podstawowych
10.12.2020
Wytyczne MEN, MZ i GIS dla organizatorów półkolonii w szkołach podstawowych
Półkolonie są organizowane dla:
- uczniów klas I-IV szkoły podstawowej,
- uczniów klas szkoły artystycznej realizującej kształcenie ogólne w zakresie odpowiadającym klasom I-IV szkoły podstawowej.
Półkolonie mogą być zorganizowane TYLKO na terenie szkoły lub placówki.
Półkoloniemogą być organizowane przez dyrektora szkoły, organ prowadzącyalboprzez organizacje pozarządowe za zgodą dyrektora szkoły lub placówki (na podstawie art. 86 Prawa oświatowego). Są to stowarzyszenia i inne organizacje, a w szczególności organizacje harcerskie, których celem statutowym jest działalność wychowawcza albo rozszerzanie i wzbogacanie form działalności dydaktycznej, wychowawczej, opiekuńczej
i innowacyjnej szkoły lub placówki.
Celem wdrażanych wytycznych jest:
- wprowadzenie dodatkowych zabezpieczeń zmniejszających ryzyko zakażenia dzieci uczestniczących w półkoloniach;
- minimalizowanie ryzyka zakażenia przez wprowadzeniezrozumiałego regulaminu
- dla uczestników półkolonii oraz ich rodziców/prawnych opiekunów;
- ograniczenie liczby kontaktów na terenie szkołylub placówki w ramach zabezpieczenia przed możliwym zakażeniem;
- kompleksowe działanie dostosowane do zaawansowania stanu epidemicznego,
- w tym zapewnienie opieki i wychowania.
Wytyczne dla organizatorów półkolonii – podział
- Zapewnienie bezpieczeństwa uczestnikom podczas pobytu na półkolonii.
- Zapewnienie bezpieczeństwa w miejscu półkolonii.
- Procedury zapobiegawcze: objawy infekcji dróg oddechowych uczestnika półkolonii, kierownika, wychowawcy lub innej osoby, z którą zawarto umowę o pracę, umowę cywilno-prawną lub umowę wolontariacką dotyczącą wykonywania zadań podczas półkolonii.
- Procedury postępowania w przypadku potwierdzeniazakażenia koronawirusem osoby z zewnątrz.
I. Zapewnienie bezpieczeństwa uczestnikom podczas pobytu
na półkolonii
Uczestnicy półkolonii
1. Wyłącznie dzieci bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych.
2. Zapoznali się z wytycznymi i regulaminem dotyczącym warunków udziału
i stosowania zasad obowiązujących podczas półkolonii na terenie szkoły.
Rodzice/prawni opiekunowie uczestników półkolonii
- Zapoznali się z wytycznymi oraz zaakceptowali regulamin dotyczący warunków udziału i stosowania zasad obowiązujących podczas półkolonii na terenie szkoły.
- Udostępniają organizatorowi i kierownikowipółkoloniinumer telefonu lub inny kontakt umożliwiającyszybką komunikację.
3. Zobowiązują się do niezwłocznego –do 2 godzin – odbioru dzieckaz półkolonii,
jeśli u ich dziecka wystąpią niepokojące objawy choroby (w szczególności temperatura powyżej 38°C, kaszel, duszności).
4. Odprowadzając oraz odbierając dziecko ze szkoły, powinni byćzdrowi,
bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych.
5. Odprowadzając dzieci, mogą wchodzić do przestrzeni wspólnej szkoły.
W przestrzeni wspólnej powinny obowiązywać następujące zasady:
a) 1 opiekun z dzieckiem/dziećmi,
b) dystans od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,
c) dystans od innych osób w szkole min. 1,5 m,
d) przestrzeganieaktualnychprzepisów prawa związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa, dezynfekcja rąk).
6. Mają obowiązek poinformować organizatora o tym, że dziecko choruje na chorobę przewlekłą, mogącą narazić je na cięższy przebieg zakażenia,na etapie zgłaszania udziału w półkolonii w karcie kwalifikacyjnej uczestnika półkolonii. Rodzic decyduje
o udziale w półkolonii dziecka przewlekle chorego. Zaleca się skonsultowanie
tej decyzji z lekarzem prowadzącym.
7. Mają obowiązek zaopatrzyćdziecko (uczestnika półkolonii)w indywidualną osłonę nosa i ustdo zastosowania w przestrzeni publicznej zgodnie z aktualnymi przepisami prawa.
II. Zapewnienie bezpieczeństwa w miejscu półkolonii
Warunki pobytu
- Półkolonie mogą być organizowane tylko w szkołach lub placówkachspełniających warunki bezpieczeństwa (m.in. opinia straży pożarnej, dopuszczenie obiektu
do użyteczności publicznej) i warunki sanitarne. - Na cele półkolonii mogą być przeznaczone: sale świetlicowe, sale dydaktyczne
i sale gimnastyczne, które zapewniajązachowanie dystansu społecznego. - Minimalna przestrzeń w sali nie może być mniejsza niż 4 m2 na 1 osobę
(uczestników i wychowawców)*.
* Do przestrzeni tej nie wlicza się pomieszczenia/pomieszczeń kuchni, jadalni, innych pomieszczeń zbiorowego żywienia, pomocniczych (ciągów komunikacji wewnętrznej, pomieszczeń porządkowych, magazynowych, higienicznosanitarnych, - np. łazienek, ustępów). Nie należy sumować powierzchni sal dla dzieci i przeliczać łącznej
jej powierzchni na limit miejsc. Powierzchnię każdej sali wylicza się z uwzględnieniem mebli oraz innych sprzętów, które się w niej znajdują.
- Jedna grupa uczestników półkolonii przebywa w wyznaczonej i stałej sali.
- Skład grupy nie ulega zmianie.
- Do grupy przyporządkowani są każdorazowo ci sami,stali wychowawcy.
- W godzinach trwania półkolonii w szkole nie mogą odbywać się inne zajęcia.
- W grupie może przebywać do 12 uczestników. Przy określaniu liczby dzieci w grupie należy uwzględnić także rodzaj niepełnosprawności ewentualnegouczestnika.
- Należy ograniczyć do minimum spotykanie się grup uczestników w przestrzeniach wspólnych, np. wprowadzić indywidualny dla każdej grupy plan rozpoczynania półkolonii oraz korzystania z pomieszczeń wspólnych.
- Szkoła musi dysponować miejscem, któreumożliwia zapewnienie izolacji osobom
z objawami chorobowymi sugerującymi infekcję dróg oddechowych (możliwość zachowania 2 m odległości od innych osób). - Podczas korzystania z pomieszczeń sanitarnohigienicznych obowiązuje dystans społeczny.
- Organizator półkolonii przygotowuje i upowszechnia regulamin półkolonii, uwzględniając specyfikę szkoły oraz rodzaj zaplanowanych zajęć zatwierdzonego programu, zalecenia wskazane w przedmiotowych wytycznych oraz obowiązujące przepisy prawa.
- Należy unikaćwyjść grupowych i wycieczek do zamkniętych przestrzeni z infrastrukturą,którauniemożliwia zachowanie dystansu społecznego. Rekomenduje się organizację wyjść w miejsca otwarte,np.park, las, tereny zielone, z zachowaniem dystansu oraz zasad obowiązujących w przestrzeni publicznej.
- Organizator półkolonii zapewnia środki higieniczne w ilości wystarczającej
dla personelu oraz uczestników półkolonii. - Personel oraz uczestników półkolonii – jeżeli rodzicie tego nie zapewnili – należy zaopatrzyć w środki ochrony indywidualnej.
- Organizator półkolonii ma obowiązek zapewnić uczestnikom półkolonii dostęp
do opieki medycznej. - Kadra półkolonii powinna znać i stosować wytyczne oraz obowiązujące przepisy prawa dotyczące zasad bezpieczeństwa w okresie epidemii COVID- 19.
- Obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk (po przyjściu do szkoły należy bezzwłocznie umyć ręce wodą z mydłem),ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
- Przy wejściach do budynku oraz do pomieszczeń wspólnie użytkowanych należy umieścić w widocznym miejscu dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk i regularnie
je uzupełniać. Należy zapewnić regularne napełnianie dozowników. - Rekomenduje się posiadanie termometru bezdotykowego (co najmniej 1 termometr dla grupy uczestników) i dezynfekowanie go po użyciu w danej grupie. W przypadku innych termometrów konieczna jest dezynfekcja po każdym użyciu.
Wyżywienie
- Spożywanie posiłków powinno odbywać się w tych samych grupach i z zachowaniem dystansu.
- Odległość między stolikami powinna wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.
- W czasie posiłku w stołówce poszczególne grupy nie powinny się ze sobą kontaktować ani siedzieć przy tych samych stolikach.
- Rekomenduje się zmianowe wydawanie posiłków. Po każdej grupie należy dezynfekować blaty stołów i poręcze krzeseł.
- Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu,
w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać. Jeżeli placówka nie posiada zmywarki, wielorazowe naczynia i sztućce należy umyć w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu i wyparzyć. Jeżeli żywność zapewniana jest przez firmę zewnętrzną,
a szkoła nie posiada zastawy stołowej wielorazowej,należy stosować jednorazowe naczynia i sztućce. - Należy stosować bezpieczny sposób przechowywania produktów, zgodnie
z obowiązującymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa i higieny żywienia. - W kuchni, w miarę możliwości, należy zwiększyć odległość pomiędzy stanowiskami pracy. Powinna ona wynosić co najmniej 1,5 m. Jeżeli ze względu na charakter działalności nie jest możliwe zachowanie 1,5 m odległości, wówczas należy zapewnić środki ochrony indywidualnej.
- Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych
oraz sztućców. - Do pracy w kuchni i stołówce mogą być dopuszczone tylko osoby zdrowe,
które nie miały kontaktu z osobami zakażonymi oraz nie mająobjawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych. - Personel kuchni i pracownicy obsługi technicznej nie powinni kontaktować się
z uczestnikami i kadrą półkolonii poza niezbędnymi czynnościami. - Personel kuchni podczas kontaktu z uczestnikami i kadrą półkolonii powinien zasłaniać usta i nos (maseczka lub przyłbica).
- Personel kuchni i pracownicy obsługi technicznej mają obowiązek noszenia rękawiczek lub dezynfekcji rąk.
- Możliwe jest spożywanie posiłków tam, gdzie dana grupa dzieci stale przebywa (świetlica/sala dydaktyczna).
- Dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane.
Transport uczestników
Dojazd na miejsce półkoloniioraz korzystanie w trakcie półkolonii z komunikacji publicznej powinno odbywać się zgodnie z obowiązującymi przepisamii zaleceniami dotyczącymi transportu.W miarę możliwości zaleca się korzystanie z transportu indywidualnego.
Założenia organizacyjne półkolonii
- Organizator zapewnia na terenie obiektustałą dostępność mydła, płynu dezynfekcyjnego oraz ciepłej wody. W pomieszczeniach sanitarnych wywiesza informacje (plakaty) o sposobie prawidłowego mycia i dezynfekcji rąk.
Organizator zapewnienia sprzęt i środki niezbędne do zachowania czystości
i stale monitoruje prace porządkowe na terenie półkolonii. - Jeżeli organizator półkolonii zaobserwuje u uczestnika objawy mogące wskazywać
na infekcję dróg oddechowych, w tym w szczególności gorączkę powyżej 38°C,
kaszel, duszność, powinien odizolować dziecko w odrębnym lub wyznaczonym miejscu, zapewniając min. 2 m odległości od innych osób. Następnie organizator niezwłocznie powiadamia rodziców/opiekunów o konieczności odebrania ucznia
ze szkoły (rekomendowany własny środek transportu). - Przebywanie w szkole osób z zewnątrz należy ograniczyć do niezbędnego minimum. Wszelkie ewentualne kontakty powinny odbywać się z zachowaniem zasad reżimu sanitarnego,m.in. osłona ust i nosa, dezynfekcja rąk, dopuszczanie tylko osób zdrowych.
Realizacja programu
- Program półkolonii powinien być realizowany w szkole lub w jej najbliższej okolicy,
w miejscach zapewniających ograniczony kontakt z osobami trzecimi. - Wyłączone z programu powinny być wyjścia do miejsc publicznych, w tym zwiedzanie obiektów publicznych. Można korzystać z oferty placówek oświatowo-wychowawczych z bezwzględnym zachowaniem reżimu sanitarnego i dystansu społecznego.
- Infrastruktura szkoły i sprzęt sportowy powinny być regularnie czyszczone z użyciem detergentu lub innych środków dezynfekujących.
- Z pomieszczenia do prowadzenia zajęć należy usunąć przedmioty i sprzęty,
których nie można skutecznie uprać, umyć lub dezynfekować. - Sprzętysportowe i programowe należy dokładnie czyścić oraz dezynfekować
lub korzystać z przyborów jednorazowych. - Sale do prowadzenia zajęć muszą być często wietrzone orazregularniesprzątane
i dezynfekowane. - Zaleca się taki dobór aktywności dla uczestników, którynie zwiększy ryzyka przenoszenia zarazków drogą kropelkową.
Higiena
- Należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz dopilnować, aby robili to wszyscy uczestnicy, szczególnie po przyjściu do miejsca organizacji półkolonii, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety.
- Codzienne prace porządkowe wymagają dodatkowej dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek, blatów, włączników.
- Należy na bieżąco dbać o czystość urządzeń sanitarnohigienicznych,
w tym ich dezynfekcję lub czyszczenie z użyciem detergentu. - Prowadząc dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta środka
do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, aby uczestnicy nie byli narażeni
na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji. - Jeśli z pomieszczeń szkoły korzysta podmiot zewnętrzny (inny niż organizator półkolonii), należy zobowiązać go do przeprowadzenia dezynfekcji pomieszczeń
i użytych przyrządów oraz sprzętów należących do szkoły.
Kadra półkolonii
- Wszystkie osoby zapewniające realizacjęprogramu półkolonii, w tym kierownik
i wychowawcy półkolonii, instruktorzy, personel szkoły, nie mogą mieć objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych. Osoby te nie mogą realizować zajęć, jeśli ich domownicy przebywają w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji. - Organizator jest zobowiązany przygotować i zapoznać kadrępółkolonii z procedurą postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia koronawirusemlub zachorowania na COVID-19 zgodnie z zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego. W przypadku wątpliwości należy zadzwonić nainfolinię Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie koronawirusa (+48 22 25 00 115) w celu konsultacji lub uzyskania porady.
- Organizator jest zobowiązany umieścić w łatwo dostępnym miejscu numery telefonów na infoliniędo służb medycznych.
- Organizator powinien przygotować ścieżki szybkiej komunikacji z rodzicami uczestników półkolonii.
- Należy zabezpieczyć możliwość szybkiego uzupełniania kadry z kwalifikacjami
w przypadku absencji z powodu choroby lub izolacji.
III. Procedury zapobiegawcze: objawy infekcji dróg oddechowych uczestnika półkolonii, kierownika, wychowawcy lub innej osoby
- Jeśli u uczestnika, kadry lub innego pracownika szkoły wystąpiąniepokojące objawyinfekcji dróg oddechowych, kierownik półkolonii lub wskazana przez niego osoba niezwłocznie odizoluje tę osobę w oddzielnym pomieszczeniu oraz w przypadku:
- uczestnika –niezwłocznie powiadomi rodziców/opiekunów o konieczności odebrania dziecka z półkolonii (rekomendowany własny środek transportu);
- osoby dorosłej –odsunie od wykonywanych czynności, skieruje do domu, poinformuje o konieczności pozostania w domu oraz kontaktu telefonicznego z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej (uzyskanie teleporady medycznej, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika).
W razie nagłego pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.
- Kierownik półkolonii powinienskontaktować się telefonicznie ze stacją sanitarno-epidemiologicznąw celu dokonania przez nią oceny ryzyka epidemiologicznego.
- Zaleca się ustalenie miejsca, w którym przebywała osoba z niepokojącymi objawy sugerującymi zakażenie koronawirusem, oraz przeprowadzenie dodatkowego sprzątania zgodnie z procedurami zakładowymi, a także zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty).
- Należy bezwzględnie zastosować się do zaleceń Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie dodatkowych działań i procedur związanych
z zaistniałym przypadkiem. - Kadra półkolonii powinna zostać poinstruowana przez organizatora o procedurze postępowania w przypadku podejrzenia wystąpienia zakażenia koronawirusem
w czasie półkolonii. - Kadra półkolonii jest zobowiązana powiadomić kierownika półkoloniioraz rodzica/opiekuna prawnego dziecka o każdym niepokojącym symptomie zaobserwowanym u uczestnika półkolonii.
- Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia dostępnych na stronach https://gis.gov.pl/lub https://www.gov.pl/web/koronawirus/, a także obowiązujących przepisów prawa.
IV. Procedury postępowania w przypadku potwierdzenia u osoby
z zewnątrz zakażenia koronawirusem
- Ustalenie listy kontaktówz osobą z zewnątrz i zalecenie stosowania się
do wytycznych dostępnych na stronie www.gov.pl/koronawirus oraz www.gis.gov.plodnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym. - Dokładne zdezynfekowanie przestrzeni, w której przebywała osoba z zewnątrz podejrzana o zakażenie,oraz rzeczy, które były wykorzystywane w trakcie wizyty
(ze wskazaniem braku pewności czy w momencie świadczenia usługi dana osoba była już zakażona).
Materiały
mycia rąkdezynfekcji rąk
prawidłowego zdejmowania maseczki
prawidłowego zdejmowania rękawiczek
wykaz produktów biobójczych