W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Innowacyjne narzędzia cyfrowe wzmocnią bezpieczeństwo żywności

07.12.2023

Na grafice widzimy 4 drewniane łyżki w których znajdują się tabletki, miedzy łyżkami znajdują się zielone listki oraz połówki pomarańczowego owocu.

Jesteś przedsiębiorcą z branży spożywczej? Pracujesz przy kontroli przedsiębiorców? A może po prostu jesteś świadomym konsumentem, któremu zależy, żeby żywność była bezpieczna? „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)” to innowacyjny projekt, który wspiera wszystkich uczestników rynku spożywczego.

Dla kogo?

Część producentów i importerów żywności jest zobowiązanych do złożenia powiadomienia o pierwszym wprowadzeniu swojego produktu do obrotu. Dotyczy to produktów takich jak: suplementy diety, żywność wzbogacona, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt oraz środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę do kontroli masy ciała, zwanych na potrzeby projektu żywnością „prozdrowotną”. Obowiązek ten opiera się na ustawodawstwie Unii Europejskiej.

Projekt SPOŻ pozwoli na udostępnienie zestandaryzowanych procedur rozpatrywania i analizy powiadomień dotyczących tych grup produktów. Efektem pracy nad projektem będzie przygotowanie systemu informatycznego, który:

  • zoptymalizuje czas weryfikacji powiadomień,
  • zapewni nowoczesne narzędzia do elektronicznej komunikacji pomiędzy przedsiębiorcami a urzędem.

Nowy system pomoże też efektywnie wyszukiwać informacje i monitorować proces wprowadzania żywności objętej obowiązkiem powiadamiania na rynek.

Jak projekt wspiera przedsiębiorców?

Główne korzyści projektu to:

  1. Sprawniejszy proces składania powiadomień: nowy system powiadamiania pozwoli przedsiębiorcom szybko i sprawnie składać powiadomienia o wprowadzeniu do obrotu żywności „prozdrowotnej”.
  2. Lepsza weryfikacja formalno-prawna powiadomienia: system umożliwi znaczącą automatyzację weryfikacji poprawności przekazywanych informacji;
  3. Skrócenie czasu weryfikacji: ustandaryzowane procedury analizy powiadomień i wykorzystanie zaawansowanych narzędzi elektronicznych pozwolą skrócić czas weryfikacji merytorycznej powiadomień.
  4. Lepszy dostęp do informacji różnych organów: w przyszłości system pozwoli poprawić komunikację i wymianę informacji pomiędzy organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Dzięki temu monitorowanie wprowadzania żywności do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej będzie efektywniejsze;
  5. Bardziej efektywne procedury weryfikacji powiadomień, które zmniejszą ryzyko wprowadzenia na rynek żywności, która nie spełnia wymagań.

O projekcie

System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ) to innowacyjny projekt cyfrowy, realizowany przez Główny Inspektorat Sanitarny. Ma on na celu usprawnienie procedur analizy powiadomień określonych grup produktów spożywczych oraz optymalizację procesu weryfikacji i komunikacji pomiędzy podmiotem a urzędem.

Projekt SPOŻ stanowi ważny krok w kierunku budowania nowoczesnego i skutecznego systemu monitorowania oraz kontroli jakości żywności prozdrowotnej. To kolejny etap rozwoju e-administracji w sektorze publicznym.

Wdrażanie Projektu SPOŻ rozpoczęło się 15 lipca 2020 r., a jego ukończenie planowane jest na 31 grudnia 2023 r. Całkowita wartość realizacji projektu wynosi 12 650 770,08 zł.

Logotypy projektu

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020 Oś Priorytetowa nr 2 „E-administracja i otwarty rząd”, Działanie 2.1 „Wysoka dostępność i jakość e-usług publicznych”. Projekt pn. „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)”, Nr Porozumienia POPC.02.01.00-00-0119/19 z dnia 15 lipca 2020 r.

 

Źródło: GIS

{"register":{"columns":[]}}