Lato zamknięte w słoikach
09.09.2022
Bezpieczeństwo domowych przetworów
Przetwory warzywno-owocowe pozwalają zachować smak lata na dłużej. Jeśli mają być bezpieczne, zadbajmy o odpowiednie przygotowanie i przechowywanie. Dzięki temu na naszych półkach będzie zdrowo i smacznie.
- Przed rozpoczęciem prac w kuchni przygotuj odpowiednio stanowisko pracy i zadbaj o odpowiednią higienę osobistą. Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością. Utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni. Usuń z powierzchni roboczych zbędne przedmioty.
- Do przygotowywania przetworów używaj świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw. Zanim przeniesiesz warzywa i owoce na powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyj. Oczyszczone zbiory osusz i przebierz, odrzucając wszystkie uszkodzone oraz zapleśniałe owoce czy warzywa. Następnie przygotuj przetwory zgodnie z przepisem uwzględniającym odpowiednią ilość cukru, soli lub octu, które utrwalają przygotowywaną żywność.
- Do pakowania przetworów stosuj czyste szklane opakowania z wieczkami twist-off, które są fabrycznie nowe, lub słoików typu wek czy butelek. Opakowania nie mogą być uszkodzone, muszą być czyste a przede wszystkim odpowiednio przygotowane – wyparzone. Oczyszczone słoiki możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na przynajmniej pięć minut, a wieczka –we wrzącej wodzie.
- Rozłóż potrawę do wyparzonych pojemników, a następnie szczelnie zamknij wyjałowionym wieczkiem lub przykrywką. W przypadku przetworów owocowych/warzywnych, soków zalecana jest pasteryzacja. Polega na zahamowaniu lub zniszczeniu wzrostu drobnoustrojów oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych i wartości odżywczej przetworów.
- Proces pasteryzacji oparty jest na podgrzewaniu potrawy poniżej temperatury 100°C, najczęściej w zakresie temperatur od 65°C do 85°C. Trwa minimum przez 30 minut, a dla produktów o długim okresie przechowywania – trzy razy w 24 godz. odstępach
- Po zakończonej pasteryzacji sprawdź opakowania z przetworami i upewnij się, że zostały dobrze zakręcone. Następnie ustaw je do góry dnem i zostaw w zacienionym miejscu do ostygnięcia.
- Przygotowane przetwory przechowuj w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może przyczynić się do zepsucia czy zapleśnienia zawartości słoików. Opisz przygotowane przetwory, umieszczając na nich kartkę z miesiącem i rokiem wytworzenia.
- Najwcześniej wytworzoną żywność wykorzystaj w pierwszej kolejności.
źródło GIS