Nowy bezpłatny e-book NCEŻ dla realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach, a także rodziców: "Żywienie w przedszkolu w praktyce"
09.02.2022
Żywienie dzieci w przedszkolu stanowi bardzo ważny element kształtowania zdrowia i wspierania rozwoju dziecka. Dlatego też musi opierać się na określonych zasadach i spełniać wypracowane przez ekspertów normy i wymagania.
W 2019 i 2020 r. organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzały ocenę sposobu żywienia w obiektach systemu oświaty w tym w stołówkach w przedszkolach. Nieprawidłowości stwierdzane w żywieniu dzieci dotyczyły m.in.: braku warzyw i owoców w posiłkach, zbyt małej ilości produktów mlecznych, stosowania zbyt dużej ilości cukru i substancji słodzących do napojów, zbyt rzadkiego podawania ryb, serwowania zbyt często w tygodniu potraw smażonych, zbyt dużego udziału ziemniaków w stosunku do produktów zbożowych.
W najnowszej publikacji eksperci NCEŻ:
- w przystępny sposób opisali wymagania żywienia zbiorowego w przedszkolach,
- scharakteryzowali grupy produktów, które należy uwzględnić komponując menu przedszkolaka,
- poruszyli kwestie diet eliminacyjnych w alergiach pokarmowych,
- podkreślili istotność wpływu żywienia na środowisko,
- zamieścili odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, i wiele innych wartościowych treści.
Pobierz e-book i dowiedz się, jak skomponować wartościowe posiłki dla przedszkolaków: https://ncez.pzh.gov.pl/e-booki/