W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nowy bezpłatny e-book NCEŻ dla realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach, a także rodziców: "Żywienie w przedszkolu w praktyce"

09.02.2022

Zdjęcie przedstawia dzieci w wieku przedszkolnym siedzące przy stole w trakcie spożywania zdrowego posiłku, oraz napis Żywienie w przedszkolu w praktyce.

Żywienie dzieci w przedszkolu stanowi bardzo ważny element kształtowania zdrowia i wspierania rozwoju dziecka. Dlatego też musi opierać się na określonych zasadach i spełniać wypracowane przez ekspertów normy i wymagania.

W 2019 i 2020 r. organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzały ocenę sposobu żywienia w obiektach systemu oświaty w tym w stołówkach w przedszkolach. Nieprawidłowości stwierdzane w żywieniu dzieci dotyczyły m.in.: braku warzyw i owoców w posiłkach, zbyt małej ilości produktów mlecznych, stosowania zbyt dużej ilości cukru i substancji słodzących do napojów, zbyt rzadkiego podawania ryb, serwowania zbyt często w tygodniu potraw smażonych, zbyt dużego udziału ziemniaków w stosunku do produktów zbożowych.

W najnowszej publikacji eksperci NCEŻ:

  • w przystępny sposób opisali wymagania żywienia zbiorowego w przedszkolach,
  • scharakteryzowali grupy produktów, które należy uwzględnić komponując menu przedszkolaka,
  • poruszyli kwestie diet eliminacyjnych w alergiach pokarmowych,
  • podkreślili istotność wpływu żywienia na środowisko,
  • zamieścili odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, i wiele innych wartościowych treści.

Pobierz e-book i dowiedz się, jak skomponować wartościowe posiłki dla przedszkolaków: https://ncez.pzh.gov.pl/e-booki/

{"register":{"columns":[]}}