W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grzyby

04.05.2023

/

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny we Włocławku przypomina wszystkim miłośnikom grzybobrania o właściwym przygotowywaniu się przed wyprawą do lasu. Odpowiednia odzież i akcesoria sprawią, że leśne wędrówki będą owocne i bezpieczne. Wyprawy w poszukiwaniu pysznych grzybów to wspaniałe hobby i forma aktywności fizycznej. Należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, aby mieć pewność, że wrócimy z lasu zadowoleni. Idąc na grzyby miej zawsze świadomość, że istnieje wiele gatunków trujących, w tym kilka śmiertelnie. Skonfrontuj swoje zbiory z atlasem grzybów. Jeśli podejrzewasz zatrucie, wezwij pomoc lub przewieź chorego do szpitala.

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

  • Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
  • Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
  • Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
  • Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów.
  • Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
  • Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu oraz przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.

Zdjęcia (8)

{"register":{"columns":[]}}