Informacje dla prowadzących produkcję pierwotną oraz sprzedaż bezpośrednią żywności pochodzenia roślinnego
Podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące produkcję pierwotną żywności pochodzenia roślinnego obowiązane są złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Produkcja pierwotna
Produkcja pierwotna oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych w tym zbiory, dojenie i hodowlę zwierząt gospodarczych przed ubojem. Oznacza także łowiectwo i rybołówstwo oraz zbieranie runa leśnego.
Produkty pierwotne mogą być:
- pochodzenia roślinnego (zboża, owoce, warzywa, zioła i grzyby hodowlane),
- pochodzenia zwierzęcego (jaja, surowe mleko, miód, produkty rybołówstwa),
- zbierane w naturalnym środowisku (grzyby, jagody, ślimaki itp.).
Działania towarzyszące produkcji pierwotnej:
- transport, składowanie i obróbka w miejscu produkcji pod warunkiem, że nie zmienia to znacznie ich charakteru,
- transport w celu dostawy z miejsca produkcji do zakładu przetwórczego, których charakter nie został znacznie zmieniony.
Podstawowe wymaganie dla produkcji pierwotnej określa załącznik I do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 852/2004 z dnia 29.04.2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L 139 z dnia 30 kwietnia 2004r. ze zm.). W treści ww. załącznika określono ogólne przepisy higieny dla produkcji podstawowej i towarzyszących działań.
Sprzedaż bezpośrednia
Sprzedaż bezpośrednia to sprzedaż małych ilości surowców, czyli produktów produkcji pierwotnej do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego. Dostawcami bezpośrednimi są zatem producenci małych ilości produktów produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego takich jak zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby uprawne oraz pozostałych surowców pochodzących z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego, sprzedawanych konsumentowi finalnemu np. na targowiskach, placach targowych, w bramach własnych gospodarstw rolnych, jak również sklepom i zakładom gastronomicznym.
Dostawy bezpośrednie obejmują również środki spożywcze pochodzące z ww. produktów lub surowców w postaci kiszonej lub surowej.
Dostawy bezpośrednie nie dotyczą produktów pierwotnych wprowadzanych do obrotu przez zakład podmiotu działającego na rynku spożywczym w ramach prowadzonej działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej.
Na podstawie art. 68 ust. 2 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia zostało wydane rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. z 2007r. Nr 112 poz. 774). Rozporządzenie to określa zakres działalności prowadzonej w ramach dostaw bezpośrednich oraz szczegółowe wymagania higieniczne dla działalności prowadzonej w ramach dostaw bezpośrednich żywności.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny we Włocławku informuje, że zgodnie z art. 61 i 63 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448 ) gospodarstwa, producenci rolni, sadownicy działający na rynku spożywczym, tj. podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią oraz podmioty prowadzące produkcję pierwotną obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Wniosek powinien zawierać:
- imię, nazwisko i numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy, numer identyfikacyjny REGON, jeżeli taki numer posiada, oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP);
- numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym, o ile wnioskodawca taki numer posiada;
- numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności - w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich;
- określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu;
- określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
Materiały
Poradnik GHP produkcja w warunkach domowychPoradnik_GHP_produkcja_w_warunkach_domowych.pdf 1.83MB wniosek_o_wpis_do_rejestru_wg_rozporzadzenia_MZ
wniosek_o_wpis_do_rejestru_wg_rozporzadzenia_MZ.doc 0.06MB