W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Organizujesz przyjęcie komunijne? Świętuj bezpiecznie!

16.05.2023

Najskuteczniejszym i najprostszym sposobem zapobiegania zatruciom pokarmowym jest przestrzeganie zasad higieny oraz zachowywanie prawidłowych warunków sanitarnych podczas przygotowywania i przechowywania żywności.

1 komunia święta na obrazku dziecko w białej albie

Poniżej przedstawiamy garść wskazówek, które pomogą uniknąć zatrucia pokarmowego, a uczestnikom przyjęcia pozwolą cieszyć się niezapomnianymi chwilami w tym wyjątkowym dniu.
Utrzymuj czystość
•    myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
•    myj ręce po wyjściu z toalety
•    myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
•    chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Jednakże część z nich, znajdująca się w płynach, wodzie, na ciele zwierząt i ludzi może być niebezpieczna i może stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie, np. deskach do krojenia. Nawet niewielki kontakt z nimi może spowodować przeniesienie ich na żywność i doprowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych.
Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
•    oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności,
•    do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
•    magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną
Surowa żywność, przede wszystkim mięso, drób, owoce morza (i odpady pochodzące z tych produktów) mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Zawsze istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia drobnoustrojów na inną żywność podczas jej przygotowywania i magazynowania.
Gotuj dokładnie
•    gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
•    żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu,
•    musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste – nie różowe.
•    odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.

Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Badania pokazują, że podgrzanie żywności do temperatury 70°C, pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów. Szczególną uwagę zwróć na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób.
Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
•    nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny,
•    wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
•    utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
•    nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
•    nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)

Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej. Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5°C lub powyżej 60°C, wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany. Pamiętaj jednak, że niektóre niebezpieczne mikroorganizmy namnażają się w temperaturze poniżej 5° C.
Używaj bezpiecznej wody i żywności
•    używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
•    do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
•    wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
•    myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
•    nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia

Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszkodzonej lub spleśniałej żywności. Uważnie wybieraj surowe produkty i stosuj proste metody (tj. mycie i obieranie), które mogą obniżyć ryzyko zakażenia i zachorowania.

{"register":{"columns":[]}}